Doe de OndernemersCheck

Als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kunt u gebruikmaken van een aantal belastingregelingen die belastingvoordeel op kunnen leveren. Maar niet iedere ondernemer is per definitie ondernemer voor de inkomstenbelasting. De OndernemersCheck geeft u een indicatie of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Door maximaal 20 meerkeuzevragen te beantwoorden op de fiscale ondernemersthema's zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang krijgt u snel, eenvoudig en anoniem inzicht in uw situatie. Thomas en Kim deden deze check.

Doe de OndernemersCheck

Thomas
Thomas is websitebouwer van beroep. Twee jaar geleden vroeg zijn vader, zelf  ondernemer, of hij een website wilde bouwen voor zijn bedrijf. Dat was voor Thomas reden om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en zijn eigen onderneming te starten. Anderen hebben zijn talent inmiddels ook opgemerkt.

Het afgelopen jaar had Thomas zes klanten en hij is van plan het komende jaar meer acquisitie te doen en meer opdrachten aan te nemen (zelfstandigheid en omvang). Daarom heeft hij een website gemaakt waarop hij zijn werk en de recensies van klanten deelt (continuïteit). Hij heeft geen grote financiële buffer en heeft weinig nodig om zijn werk uit te kunnen voeren. Wel loopt Thomas financiële risico’s met zijn bedrijf. Als hij bijvoorbeeld ziek wordt, heeft hij geen inkomsten (ondernemersrisico). De OndernemersCheck van de Belastingdienst geeft Thomas de indicatie dat hij ondernemer is voor de inkomstenbelasting. 

Kim
Ook Kim is startende ondernemer. Sinds 2,5 jaar verricht zij activiteiten als mobiele kapster. Kim heeft hiervoor wat apparatuur, zoals een mobiele wasbak aangeschaft (investeringen) en bepaalt net als Thomas zelf hoe ze haar werk doet en welke tarieven ze hiervoor vraagt (zelfstandigheid). Ze is zelf aansprakelijk als ze schulden maakt (bedrijfsrisico) en heeft een vaste klantenkring van tien klanten, die vooral bestaat uit vrienden en familie (omvang).

Kim ziet haar werkzaamheden echt als hobby en is niet van plan haar klantenkring uit te breiden en haar 28-urige werkweek als secretaresse op te geven. De OndernemersCheck van de Belastingdienst geeft Kim de indicatie dat zij geen ondernemer voor de inkomstenbelasting is, gezien de beperkte omvang van de bedrijfsactiviteiten. 

Doe de OndernemersCheck bij een veranderende situatie
Als uw situatie met uw bedrijf verandert, is het mogelijk dat u juist wel of niet meer aan de criteria voor een ondernemer voor de inkomstenbelasting voldoet. Check daarom regelmatig of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, bijvoorbeeld vlak voordat u de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting gaat doen.

Ga voor meer informatie en hulpmiddelen voor startende ondernemers naar www.belastingdienst.nl/starters of bezoek één van de startersvoorlichtingen van de Belastingdienst op een locatie bij u in de buurt.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.