Check op welke fiscale voordelen u als startende ondernemer recht heeft

Een bedrijf opstarten kost veel tijd en energie. Om startende ondernemers te helpen en ondernemerschap te stimuleren, heeft de Belastingdienst voor hen regelingen die belastingvoordelen opleveren.

Twee belangrijke regelingen zijn de:

  • zelfstandigenaftrek
  • startersaftrek

Als u hier recht op heeft, mag u een extra bedrag aftrekken van uw winst, waardoor u minder belasting betaalt. Op welke regelingen heeft u recht?

Zelfstandigenaftrek

Om voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen, moet u ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Of u dat bent, hangt helemaal af van uw situatie. Doe daarvoor de OndernemersCheck. Daarnaast moet u voldoen aan het urencriterium. U voldoet hieraan als u minimaal 1.225 uur per kalenderjaar aan uw onderneming besteedt. Voor het urencriterium mag u ook de tijd om van- en naar klanten te reizen en uw administratie bij te houden meerekenen. De zelfstandigenaftrek mag u ieder jaar toepassen en is als u recht heeft op startersaftrek een vast bedrag. In 2019 bedraagt dit € 7.280. Als u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, dan heeft u recht op de helft van de zelfstandigenaftrek.

Voorbeeld Rick zelfstandigenaftrek 
Rick is twee jaar ondernemer en heeft zijn eigen webhostingbedrijf. Rick heeft de OndernemersCheck gedaan en krijgt de indicatie ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’. Om goed inzicht te hebben in zijn uren houdt hij deze iedere week netjes bij in zijn online administratie. Rick blijkt 30 uur per week aan zijn onderneming te besteden. Hij voldoet aan alle voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek en mag € 7.280 van zijn winst aftrekken.

Startersaftrek

Heeft u recht op de zelfstandigenaftrek? Misschien heeft u dan ook recht op de startersaftrek. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. U kunt hier niet onbeperkt gebruik van maken. U mag de startersaftrek in de eerste vijf jaar van uw onderneming maximaal drie keer toepassen én u moet voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Zo krijgt u de startersaftrek alleen als u de zelfstandigenaftrek de afgelopen vijf jaar niet meer dan twee keer heeft gebruikt en u in die periode minimaal één jaar geen ondernemer bent geweest. Heeft u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, dan heeft u recht op de helft van de startersaftrek. 

Voorbeeld Rick startersaftrek
Dit is het tweede jaar dat Rick gebruikmaakt van de zelfstandigenaftrek én startersaftrek. Totaal mag hij € 7.280 + € 2.123 van zijn winst aftrekken. Hierdoor wordt zijn winst lager en hoeft hij minder belasting te betalen. Dit helpt Rick om zijn onderneming succesvol op te starten.

Wat moet u doen?

Bij het invullen van uw aangifte inkomstenbelasting krijgt u een aantal vragen om te bepalen of u recht heeft op deze fiscale voordelen. Mocht u er recht op hebben dan wordt het fiscale voordeel automatisch afgetrokken van uw winst.

Wil u meer informatie over fiscale voordelen voor starters? Lees dan hoofdstuk 5.3 van het Handboek Ondernemen.

Ga voor meer informatie en hulpmiddelen voor startende ondernemers naar www.belastingdienst.nl/starters of bezoek één van de startersvoorlichtingen van de Belastingdienst op een locatie bij u in de buurt.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.