Btw-aangifte en -betaling

Bent u startende ondernemer en ondernemer voor de btw? Dan kiest u er mogelijk voor om zelf uw btw-aangifte te doen. Gelukkig is dat best eenvoudig. Als ondernemer voor de btw doet u vier keer per jaar, dus ieder kwartaal, aangifte. Óók als u een keer geen omzet heeft gedraaid.

Met deze vijf tips bent u ieder kwartaal klaar voor de btw-aangifte en -betaling. 

1. Noteer de deadlines voor de btw-aangifte.
Zet de data voor de btw-aangifte en -betalingen als geheugensteuntje in uw agenda. Stel twee weken voor iedere deadline een herinnering in, dan houdt u de data altijd op uw netvlies. De deadlines voor de kwartaalaangiften en betalingen zijn: 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober.

Als u btw-aangifte doet, regel dan ook direct de betaling, want deze moet ook binnen de aangiftetermijn door de Belastingdienst zijn ontvangen.

2. Gebruik het ondernemersportaal 'Mijn Belastingdienst Zakelijk'.
Log in met uw DigiD (eenmanszaak) of eHerkenning. Voor het gebruik van Mijn Belastingdienst Zakelijk hoeft u niets extra’s te regelen.

Naar Mijn Belastingdienst Zakelijk 

3. Zorg voor een goede administratie en houd deze wekelijks bij.
Met een goede administratie is het doen van de btw-aangifte makkelijker en bent u sneller klaar. Een goede administratie begint bij een goed, liefst online, boekhoudpakket dat past bij uw onderneming.

Verkoopt u bijvoorbeeld goederen of diensten waarvoor verschillende btw-tarieven gelden? Kies dan voor een afrekensysteem dat de verkopen automatisch splitst naar btw-tarief. In hoofdstuk vier van het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst leest u wat er allemaal bij een goede administratie hoort. 

4. Doe altijd aangifte, ook als u een keer geen btw hoeft af te dragen of terugkrijgt.
Heeft u een kwartaal geen omzet gedraaid of heeft u nog helemaal geen omzet gedraaid? Ook dán moet u btw-aangifte doen. U geeft dan via uw btw-aangifte door dat u niets heeft aan te geven. 

5. Geef correcties door.
Bent u een factuur vergeten mee te nemen in de btw-aangifte? Geen probleem. U kunt correcties tot maximaal € 1.000 meenemen in de volgende btw-aangifte. Bij een hoger bedrag kunt u een correctie, een zogenaamde suppletie, doorgeven via het online formulier op Mijn Belastingdienst Zakelijk. 

Onlangs bij de KvK aangemeld?
Heeft u zich onlangs als ondernemer aangemeld bij de KvK? Dan kan het zijn dat er nog geen btw-aangifte in 'Mijn Belastingdienst Zakelijk' voor u klaarstaat. U ontvangt dan van de Belastingdienst uw eerste btw-aangifteformulier op papier. 

Ga voor meer informatie en hulpmiddelen voor startende ondernemers naar www.belastingdienst.nl/starters of bezoek één van de startersvoorlichtingen van de Belastingdienst op een locatie bij u in de buurt.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.