Economisch Programma 2025-2030

Door in te spelen op trends en ontwikkelingen kan de Hardenbergse economie verder groeien. Deze kansen heeft het Werkgeversberaad Hardenberg beschreven in het Economisch Programma.

Het Economisch Programma geeft ondernemers, onderwijsinstellingen en de gemeente opgaves om samen de economische kracht van Hardenberg te versterken. De effecten hiervan moeten merkbaar zijn in de periode 2025-2030.

Om te komen tot economische groei zijn vier actielijnen opgesteld:

1. Wij maken van kansen economische successen.
2. In Hardenberg hebben we voor iedere baan de geschikte persoon.
3. In Hardenberg kennen we geen grenzen.
4. Iedereen weet dat je voor ondernemen en werken in Hardenberg moet zijn.

1. Wij maken van kansen economische successen

De ambitie van deze eerste actielijn is om nieuwe economie te creëren in Hardenberg. Daarbij zetten de partijen in op bestaande én nieuwe MKB-ondernemers als belangrijke banenmotor.

Concreet wil Hardenberg de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland zijn en dé plek om duurzaam te ondernemen in alle branches. Hardenberg wil koploper zijn in innovatie, ook op het gebied van robotisering en technologisering. Kansrijke ontwikkelingen, uitbreidende bedrijven, nieuwe bedrijven en snelle groeiers moeten zorgen voor werkgelegenheid die aansluit op het opleidingsniveau van inwoners.

2. In Hardenberg hebben we voor iedere baan de geschikte persoon

Concreet doel van de tweede actielijn is dat iedere inwoner van Hardenberg die kan werken, werkt en dat de werkloosheid in de periode 2025-2030 lager is.

Inhoud en niveau van opleidingen moeten aansluiten bij de behoefte van bedrijven. In de behoefte die Hardenbergse bedrijven hebben aan medewerkers wordt volgens het Programma vanaf 2025 voorzien.

3. In Hardenberg kennen we geen grenzen

Bij het verzilveren van de economische kansen, kijkt Hardenberg nadrukkelijk om zich heen. Doel van de derde actielijn is dat Hardenberg vanwege de duidelijke streekfunctie een hotspot voor de regio is en een onmisbare speler in de regio.

Meer Hardenbergse bedrijven moeten internationaliseren. Bedrijven, onderwijs en overheid werken 'grenzeloos' samen qua sectoren, omgeving, afzetgebied en discipline.

4. Iedereen weet dat je voor ondernemen en werken in Hardenberg moet zijn

Actielijn vier richt zich op het tonen van de kwaliteiten. Concreet doel is dat Hardenberg authentiek, uniek en bekend is met de ondernemers als trotse ambassadeurs.

Het hele jaar door moeten er sfeer, beleving, activiteiten en evenementen in Hardenberg zijn. De winkelopenstelling moet daarop zijn afgestemd. Tenslotte wil Hardenberg goed bereikbaar zijn, zowel fysiek als digitaal.

Over het Werkgeversberaad Hardenberg

Het Werkgeversberaad Hardenberg adviseert sinds begin 2013 de lokale overheid over de brede welvaart in de regio Hardenberg.

Het Werkgeversberaad bestaat uit:

  • Hein Dijkstra (onafhankelijk voorzitter)
  • Henk Wiersma (maakindustrie)
  • Erik Back (landbouw)
  • Henk van Voornveld (vrijetijdseconomie)
  • Klaas Feenstra (zakelijke dienstverlening)
  • Cristien de Graaff (onderwijs)
  • Eduard Plate (centrummanagement Hardenberg)
  • Peter Snijders (lokaal bestuur)

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.