Woningeigenaren gezocht voor maken ‘routekaart’ duurzaam verwarmde woningen

Woont u in een tussenwoning gebouwd tussen 1965 en 1991? Dan kunt u ons helpen bij het maken van een ‘routekaart’ voor het energiezuinig maken van deze soort woningen. U hoeft geen kennis van verduurzamen te hebben. In 2050 worden alle woningen en gebouwen in Nederland op een duurzame manier en zonder aardgas verwarmd. Daarom gaan we samen met de bewoners per soort woning (woningtype) in beeld brengen wat hiervoor nodig is.

Woningeigenaren die willen meedoen kunnen zich uiterlijk 25 juni melden via hardenberg.nl/duurzaamverwarmen.

Een routekaart voor elk woningtype

Wat er precies moet gebeuren om de overstap te maken naar duurzame energie, verschilt volgens Werner ten Kate per woningtype. “Daarom maken we een ‘routekaart’ per woningtype. We willen met de routekaarten de woningeigenaren duidelijkheid geven over hoe zij de woning kunnen voorbereiden voor de toekomst. En ook letten op ieders situatie en portemonnee. De routekaart moet goed te gebruiken zijn door woningeigenaren. Daarom vragen we de hulp van de eigenaren van dit woningtype om de routekaart te maken. Zij kennen hun eigen woning het best en weten wat er wel of niet mogelijk is”, vertelt de wethouder.

Woningeigenaren kunnen zich aanmelden tot en met 25 juni 2023

Bent u eigenaar van een tussenwoning met bouwjaar 1965 tot 1991? Meld u dan aan om mee te doen. U kunt helpen in de ontwikkelgroep of controlegroep. 

  • Deelnemers aan de ontwikkelgroep krijgen een energieadvies, en een bijdrage van € 500 voor het uitvoeren van maatregelen uit het advies. Een expert bezoekt de woning en geeft advies over de mogelijke maatregelen.  Met de informatie van alle mogelijke maatregelen stelt de gemeente de ontwerp routekaart op. In een vervolgbijeenkomst bespreken we dit ontwerp. Van deelnemers aan de ontwikkelgroep verwachten we dat zij kennis delen met andere huiseigenaren. En inzetbaar zijn in bijvoorbeeld de bijeenkomst met de controlegroep. Ook is het belangrijk dat u kunt meedoen aan de eerste bijeenkomst. Deze bijeenkomst is op donderdagavond 6 juli.
  • Deelnemers aan de controlegroep kijken of de maatregelen uit de routekaart in hun huis toe te passen zijn. U wordt uitgenodigd voor de feestelijke presentatie van de routekaart. Experts geven dan informatie en tips over de te zetten stappen.

Meldt u zich aan op hardenberg.nl/duurzaamverwarmen

Wat kunt u nu al doen?

Wilt u weten wat u kunt doen om klaar te zijn voor een toekomst met duurzame energie? Ga dan naar het Energieloket. Of kom langs bij het Startpunt Duurzaam Hardenberg in De Koppel (Vechtstraat 8, Hardenberg).

Wilt u weten waarom we willen verduurzamen? Kijk dan het filmpje over de Transitievisie Warmte.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.