Woningeigenaren gezocht voor maken energiebespaarroute duurzaam verwarmde woningen

Woont u in een vrijstaande woning gebouwd voor 1945? Dan kunt u ons helpen bij het maken van een ‘energiebespaarroute’. Met de energiebespaarroute willen we inwoners helpen met het energiezuiniger maken van hun woning. U hoeft geen kennis van verduurzamen te hebben.

Wilt u meedoen? Meldt u zich dan uiterlijk 5 oktober aan via hardenberg.nl/duurzaamverwarmen.

Een energiebespaarroute voor elk woningtype

Wat er precies moet gebeuren om de overstap te maken naar duurzame energie, verschilt volgens Werner ten Kate per woningtype. “Daarom maken we een ‘energiebespaarroute’ per woningtype. We willen met de energiebespaarroute woningeigenaren duidelijkheid geven over hoe zij de woning kunnen voorbereiden voor de toekomst. En ook letten op ieders situatie en portemonnee. De bespaarroute moet goed te gebruiken zijn door woningeigenaren. Daarom vragen we de hulp van de eigenaren van dit woningtype om de energiebespaarroute te maken. Zij kennen hun eigen woning het best en weten wat er wel of niet mogelijk is”, vertelt de wethouder.

U kunt zich aanmelden voor de ontwikkelgroep of controlegroep 

  • Deelnemers aan de ontwikkelgroep ontvangen een energieadvies en een bijdrage van € 500 voor het uitvoeren van maatregelen uit het advies. Een expert bezoekt de woning en geeft advies over de mogelijke maatregelen. Op basis van hiervan stelt de gemeente een concept energiebespaarroute op. In een vervolgbijeenkomst bespreken we dit concept. Van deelnemers aan de ontwikkelgroep verwachten wij dat zij kennis willen delen met andere huiseigenaren. En dat ze inzetbaar zijn in bijvoorbeeld de bijeenkomst met de controlegroep. Ook is het belangrijk dat ze mee kunnen doen aan de 1ste bijeenkomst. Deze bijeenkomst is op woensdag 18 oktober van 19.30-21.00 uur.
  • Deelnemers aan de controlegroep kijken of de maatregelen uit de bespaarroute in hun huis toe te passen zijn. Wij nodigen hen uit voor de presentatie van de bespaarroute. Experts geven dan informatie en tips over de te zetten stappen.

Selectie van de ontwikkelgroep

Uit alle inzendingen voor de ontwikkelgroep worden de deelnemers geselecteerd voor de ontwikkelgroep. We maken hier een diverse groep van, met deelnemers uit verschillende kernen. Ook kiezen we deelnemers die in verschillende stadia zijn van het verduurzamen van hun huis. Alle andere deelnemers komen in de controlegroep.

Meldt u zich aan op hardenberg.nl/duurzaamverwarmen. U kunt zich tot en met 5 oktober aanmelden.

Wat kunt u nu al doen?

Wilt u weten wat u kunt doen om klaar te zijn voor een toekomst met duurzame energie? Ga dan naar het Energieloket. Of kom langs bij het Startpunt Duurzaam Hardenberg in De Koppel (Vechtstraat 8, Hardenberg).

Wilt u weten waarom we willen verduurzamen? Kijk dan het filmpje over de Transitievisie Warmte.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.