Tijdelijke opvanglocatie Oekraïners aan de Zuidwolderstraat in Dedemsvaart gaat open

De gemeente heeft het terrein aan de Zuidwolderstraat 8b in Dedemsvaart ingericht als tijdelijke opvanglocatie voor mensen die vanwege de oorlog uit Oekraïne zijn vertrokken. De eerste mensen worden vanaf eind januari opgevangen in de woonunits.

Het terrein is ingericht met 26 woonunits

In de afgelopen maanden is er hard gewerkt op het terrein. Maar vanwege de vele regen hebben de werkzaamheden langer geduurd dan verwacht. Nutsbedrijven legden kabels en leidingen voor water en elektriciteit. Daarna zijn wegen, voetpaden, parkeerplaatsen en groen aangelegd. Op het terrein zijn 26 woonunits geplaatst.

De woonunits hebben een keuken, woonkamer, 3 slaapkamers en een badkamer. De woonunits zijn geschikt voor 4 mensen. Bij een gezin kunnen er maximaal 6 mensen wonen. Het aantal mensen per woonunit hangt af van de gezinssamenstelling. In totaal kunnen aan de Zuidwolderstraat 104 Oekraïense mensen wonen.

We nemen de opvanglocatie in stappen in gebruik

De woonunits zijn inmiddels klaar en ingericht. De gemeente neemt de woonunits in stappen in gebruik. Op maandag 29 januari 2024 neemt de gemeente eerste 10 woonunits in gebruik. De eerste bewoners komen vanaf dan naar Dedemsvaart. Zo kunnen de bewoners rustig wennen aan hun nieuwe woonomgeving. In de weken daarna neemt de gemeente de overige woonunits in gebruik. 

Bewoners wegwijs maken in onze gemeente

De Oekraïners wonen zelfstandig in de woonunits. De gemeente Hardenberg vindt het belangrijk dat de mensen zo snel mogelijk meedoen in onze samenleving. Daarom krijgen de mensen begeleiding en worden ze wegwijs gemaakt in de gemeente. Ook helpt de gemeente de Oekraïners om een baan te vinden.

Er zijn nog meer opvangplekken nodig

De oorlog in Oekraïne duurt voort. De situatie blijft onvoorspelbaar. Daardoor komen er nog steeds Oekraïners naar Nederland. De gemeenten in Nederland regelen opvangplekken voor deze mensen. De Rijksoverheid verwacht dat er op 1 februari 2024 ongeveer 97.000 gemeentelijke opvangplekken nodig zijn.

De opdracht voor de gemeente Hardenberg is om te zorgen voor 570 opvangplekken. Deze nieuwe opvanglocatie in Dedemsvaart is de derde opvanglocatie voor Oekraïners in de gemeente Hardenberg en levert dus een belangrijke bijdrage. Maar er zijn nog meer plekken nodig. Daarom blijft de gemeente zoeken naar plekken die geschikt zijn om in te richten als grote opvanglocatie.

Kijk voor meer informatie op hardenberg.nl/oekraine.


Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.