Nieuwe tentoonstelling Fundatiefusions: Stadsgezichten van Freddy Posh in gemeentehuis Hardenberg

In de publiekshal van het gemeentehuis in Hardenberg zijn schilderijen van Freddy Dosh te zien. De tentoonstelling ‘Ohne Geräusch’ hoort bij de FUNDATIEfusions. Dat zijn tentoonstellingen van Museum de Fundatie op openbare plekken in de omgeving van Zwolle.

In 1989 gaf Hedwig Dosh-Citroen ruim 500 schilderijen en tekeningen van haar overleden man Freddy Dosh aan de Provincie Overijssel. In de FUNDATIEfusions in het gemeentehuis is hiervan een aantal stadsgezichten te zien uit de tijd dat hij in Amerika woonde.

Freddy Dosh werd in 1905 geboren in Düsseldorf als Hans Joachim Sohn-Rethel. Hij komt uit een Joodse familie van schilders. In de jaren ‘20 studeerde hij als schilder aan de Odenwaldschule in Heppenheim. Hij deed in 1929 mee aan de jubileumtentoonstelling van de Rheinischen Sezession in de kunsthal van Düsseldorf.

Later vertrok hij naar Berlijn. Hij maakte daar vrij werk. Maar schilderde ook decors voor theater- en cabaretvoorstellingen. Om genoeg te verdienen werkte hij ook als geluidsimitator voor verschillende theatervoorstellingen. Daarna woonde de schilder afwisselend in Engeland en Amerika.

In 1939 verhuisde hij voor altijd naar de Verenigde Staten. Dat had te maken met zijn Joodse afkomst en de opkomst van het Nationaal Socialisme in Europa. Hij veranderde zijn naam officieel in Freddy Dosh. In Amerika werkte hij als geluidsimitator voor radio en televisie en schilderde. De straten en stadsgezichten die Dosh in deze Amerikaanse periode maakt laten verstilde leegte zien.

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie zorgt voor een grote verzameling beeldende kunst. Dit begon ooit met de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, Dirk Hannema. Later werd de verzameling aangevuld met onder andere de kunstcollectie van de Provincie Overijssel.

Museum de Fundatie heeft twee schitterende plekken: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle. Onder de naam FUNDATIEfusions organiseert het museum kleine presentaties van hoog niveau op openbare plekken in en rond Zwolle. Kijk voor een overzicht van de verschillende FUNDATIEfusions op www.museumdefundatie.nl.

De tentoonstelling in het gemeentehuis van Hardenberg is tijdens openingstijden te zien in de publiekshal, op de begane grond.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.