Nieuwe ontwikkelingen bij Vechtrijk Gramsbergen

Vanaf het bankje aan de Anerdijk ziet u grote veranderingen in het gebied Vechtrijk Gramsbergen. De nevengeul is al helemaal uitgegraven. Ook ziet u op dit moment de nieuwe vertakking bij Gramsbergen.

Nevengeul Vecht

Sinds april dit jaar is aannemer Nonak aan het werk met deze flinke klus in Vechtrijk Gramsbergen. Er is al veel gebeurd. De nevengeul is klaar en ook de inrichting van deze nevengeul is bijna klaar. Denk hierbij aan het maken van bodemdrempels in de nevengeul. Maar ook aan het vastmaken van hout (takken en stammen) op verschillende plekken. Daar kunnen vissen en andere waterdieren leven en schuilen. Dat maakt de nevengeul een perfecte plek voor verschillende planten en dieren.

Inlaat met vispassage bij stuw De Haandrik

Bij stuw De Haandrik heeft de aannemer een inlaatconstructie gemaakt. Daardoor kan het water uit de Vecht nu via de inlaat de nevengeul instromen. De duikers en schuiven hiervoor zijn in de tussentijd geplaatst. Binnenkort kleden we de bodem en de hellingen aan.

Bij deze inlaat komt ook een vispassage met vistrappen. Via deze vispassage kunnen vissen de inlaat en het stuwcomplex De Haandrik voorbijgaan. Dat gebeurt vooral tijdens perioden met weinig water. Aan de uitstroomzijde van de nevengeul zit een grote duiker. Op de plek waar het water uit de nevengeul weer in de Vecht stroomt.

Klaar voordat het hoogwaterseizoen begint

De aannemer richt de nevengeul verder in. En maakt de in- en uitlaatconstructie af. Ook werkt hij aan de vispassage. Samen met verschillende ploegen werken ze hard om de geplande einddatum in oktober te halen. Want dan begint het hoogwaterseizoen op de Vecht. Daarom werken ze ook tijdens de bouwvak door aan het project.

Wilt u het project tijdens de vakantie volgen? Neem dan eens plaats op het bankje langs de Anerdijk. En bekijk het werk aan Vechtrijk Gramsbergen!

Aanpassing wandelroute

De wandelroutes ‘Willem Wolthuispad’ en ‘Vechtdalpad’ die door het gebied waar gewerkt wordt lopen, worden tijdelijk omgeleid. Dit staat op borden bij die routes. Wanneer het project Vechtrijk Gramsbergen klaar is zien de routes er iets anders uit. U wandelt nog steeds vanaf de Goordijk de uiterwaard in. Vanaf daar loopt u richting De Haandrik. Maar u kunt er straks ook voor kiezen om Stadsfront in te wandelen.

Stadsfront

Bij Gramsbergen wordt Stadsfront gebouwd. Zo maken we de verbinding tussen de Vecht en de stad Gramsbergen aantrekkelijker. Stadsfront is een splitsing van de Vecht richting de stad. Hier komen bijvoorbeeld een aanmeerplek voor kano’s, bootjes en de Vechtezomp, en een speelplek voor kinderen.

De damwand voor de kade is nu klaar. Die wand bestaat uit platen die de oever beschermen. Verder werkt de aannemer hard aan de boulevard (een brede straat). En is hij gestart met het uitgraven van de halve meander voor de haven.

Daarnaast brengen we de komende tijd veel vrijkomende grond naar Coevorden. Daar gebruikt Staatsbosbeheer de grond in project De Witten. Wanneer deze grond is afgevoerd, starten we in het midden van het terrein met inrichten. Hier komen namelijk de 1,80 meter brede betonpaden. En we leggen vissteigers aan.

Meer weten?

U vindt contactopties op de pagina www.hardenberg.nl/vechtrijkgramsbergen

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.