Jongerencentra krijgen bewijs voor gezonde voeding

Jongerencentrum Next Level in Hardenberg en Upstairs in Dedemsvaart haalden het ‘topprestatiebewijs’ voor gezonde voeding. JOGG-TeamFit coach Kenny Kersjes reikte het bewijs op 24 november uit.

Om het bewijs te krijgen moesten de jongerencentra regels bedenken. Regels die zorgen voor een gezonde omgeving. Ook moesten verschillende ongezonde producten worden vervangen door gezonde producten. Kenny Kersjes van JOGG-TeamFit heeft de centra hierbij geholpen.

Gezonde omgeving

In de jongerencentra worden niet allerlei soorten snacks of belegde broodjes verkocht. Toch kon het ook hier nog beter. Jongerenwerkers Kelly en Bram: “We vinden het belangrijk dat ons jongerencentrum een gezonde omgeving is voor onze jongeren. Een omgeving waar je lekker en gezond kunt eten en drinken. En waar we het goede voorbeeld geven als het gaat om gezond gedrag. Daarom verkopen we nu ook suikervrije frisdranken en hebben we de grote verpakkingen vervangen door mini-verpakkingen. Ook staat er, goed zichtbaar, op de bar een tap waaruit de jongeren gratis (fruit)water kunnen pakken."

Gezondere keuzes

"Alle producten die we hebben toegevoegd aan ons aanbod staan op de lijst met gezondere producten van het Voedingscentrum. Door gezondere producten goed te laten zien en minder gezonde keuzes juist niet, proberen we de jongeren onbewust te leiden naar die gezondere keuze, zonder dat er weerstand is. Daar heeft Kenny ons heel goed mee geholpen.”

Jongeren Op Gezond Gewicht

De gemeente Hardenberg is aangesloten bij JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd. Wethouder Alwin te Rietstap: “We willen als gemeente gezonde keuzes stimuleren. Jongeren moeten overal waar ze komen kunnen kiezen voor gezond eten en drinken. De gezonde keuze is nu nog niet altijd de makkelijke, en dat zou wel zo moeten zijn. Met de JOGG-aanpak werken we aan een blijvende verandering. JOGG-TeamFit heeft heel veel ervaring met het zorgen voor gezond eten en drinken in sportkantines, zwembaden en ook buurthuizen. Ik vind het mooi dat de jongerencentra deze stap hebben gezet!”

JOGG TeamFit

Met TeamFit zet JOGG zich in om sportkantines, buurthuizen en andere plekken waar jongeren hun vrije tijd doorbrengen gezonder te maken. Bijvoorbeeld door gezondere voeding aan te bieden. De JOGG-TeamFit coaches zijn de experts in het gezonder maken van de omgeving. Vooral als het gaat om voeding, rookvrij en alcoholbeleid. Zij geven buurt- en sportlocaties gratis advies en helpen met het maken van een actieplan. Zo krijgt elke plek hulp die past bij de situatie.

Wilt u meer weten over TeamFit?

Stuur dan een mail naar Alma van de Velde (medewerker gezonde leefstijl) via alma.vandevelde@hardenberg.nl. Of naar Kenny Kersjes (JOGG-TeamFit coach) via kenny.kersjes@teamfit.nl.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.