Interactieve tentoonstelling de Democratiefabriek in het gemeentehuis Hardenberg

De Democratiefabriek is een interactieve tentoonstelling waarin jongeren meer leren over democratie. En over het vormen van een eigen mening. De tentoonstelling is van 15 tot en met 19 november. In ons gemeentehuis. En wordt georganiseerd door onze gemeenteraad, de provincie Overijssel en Vizier.

Het wordt deels begeleid door studenten Onderwijsassistent van het Alfa-college. Op lesdagen komen basisschoolleerlingen langs voor de tentoonstelling. Op zaterdagochtend 19 november is de Democratiefabriek open voor publiek. Deelname is gratis.

'Iedereen is nodig'

Burgemeester Maarten Offinga is voorzitter van de gemeenteraad. Hij benadrukt het belang om jongeren te betrekken bij de democratie: “We kunnen niet vroeg genoeg beginnen om onze jongeren te vertellen over onze democratie. Dat deze niet perfect is, en dat iedereen nodig is om deze goed te laten functioneren. Daarom organiseren we regelmatig activiteiten voor scholen."

'Kom langs'

"Tijdens deze mooie tentoonstelling ontdekken jongeren wat democratie is en hoe zij zich daarvoor kunnen inzetten. We zijn dan ook blij dat er veel scholen langskomen bij de Democratiefabriek. We nodigen daarnaast jongeren uit de gemeente van harte uit om op zaterdag langs te komen met hun (groot)ouders.”

De Democratiefabriek

De Democratiefabriek is een interactieve tentoonstelling voor jongeren vanaf 10 jaar, en alle klassen van het voortgezet onderwijs. Met behulp van machines, apparaten en gereedschappen onderzoeken en oefenen de jongeren met democratie. In de fabriek gaat het over democratie. En wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn. Zoals in de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat over u

Gaandeweg komen de bezoekers erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over henzelf gaat. Over eigen normen, houding en gedrag. Het is een mooie manier om met allerlei maatschappelijk vraagstukken in aanraking te komen.

Praktische informatie over openstelling zaterdag 19 november

  • Zaterdag 19 november 2022
  • Starten kan tussen 9.00-12.00 uur.
  • Het duurt ongeveer 1 uur om alle opdrachten te doen.
  • Deelname is gratis.
  • Er zijn verschillende routes voor verschillende leeftijden.
  • Voor kinderen vanaf groep 6.
  • Kinderen onder 12 jaar alleen onder begeleiding van volwassenen.

Voor vragen of bezoek van scholen neemt u contact op met Odette Anbergen via 06 11 01 01 97 of odette.anbergen@hardenberg.nl

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.