Gemeente Hardenberg doet mee met test natuurlijke beheermethode eikenprocessierups

De gemeente Hardenberg neemt deel aan een proef om op een natuurlijke manier de hoeveelheid eikenprocessierupsen te verminderen. Deze proef vindt plaats in de week van 10 juli in de Elfde Wijk.

In de lente en de zomer leeft de eikenprocessierups in eikenbomen. Ze eten van het blad en planten zich hier voort. De brandharen van de rups zorgen voor huidirritaties. De rupsen hebben na 3 keer vervellen pas de brandharen. Dit is meestal in juni. Voor de veiligheid van mens en dier bestrijden we de rups nu op verschillende manieren. Hierdoor beperken we de overlast die u en huisdieren kunnen hebben van de brandharen.

Natuurlijke bestrijding

We bestrijden het liefst zo natuurlijk mogelijk. We zetten daarvoor ook natuurlijke vijanden van de rups in, zoals vogels en insecten. Zo hebben we op bepaalde plekken nestkasten opgehangen. En maaien we op een andere manier rondom de eikenbomen. Dat is goed voor de insecten.

In de proef testen we een nieuwe natuurlijke methode om de eikenprocessierups te verminderen: paringverstoring. Dit is onderdeel van een groot onderzoek waar een aantal gemeenten en provincies aan meedoen.

Minder eikenprocessierupsen door paringverstoring

Tijdens de proef onderzoeken we of paringverstoring werkt om het aantal eikenprocessierups te verminderen. In de eikenbomen brengen we een lokstof aan: feromonen. Deze worden normaal door vrouwtjes verspreid. De lokstof brengt de mannetjesvlinders in de war. Zij kunnen hierdoor geen vrouwtjes vinden om te bevruchten.

Daarom heet de methode ‘paringverstoring’. Dit zorgt voor minder bevruchtingen. En dus minder eikenprocessierupsen in het volgende jaar. Het grote voordeel van deze methode: het heeft geen negatieve effecten op het milieu en andere soorten. Dat is hét verschil met bestaande preventieve bestrijdingstechnieken.

Planning en werkzaamheden

Verschillende onderzoeksbureaus voeren de proef uit. Zij behandelen de eiken aan de Elfde Wijk in de week van 10 juli. Ongeveer drie weken later behandelen ze dezelfde eiken nog een keer.

Het aanbrengen van de feromonen doen ze met een methode die lijkt op de paintball techniek. Er worden capsules, gevuld met feromonen, in de bomen geschoten. De procedure zal maximaal een uur duren. U merkt verder niets van de feromonen. Eind 2024 zal bekend worden of de methode succesvol is.

Meer informatie over de proef


Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.