De openbare actie ‘1K Z1E J3’-bankjes is gestart en meer dan 50 gemeenten doen mee

Zaterdag 10 september is het ‘Wereld Zelfdoding Voorkomen Dag’ (World Suicide Prevention Day). Meer dan 50 gemeenten doen mee aan het vervolg van de openbare actie ‘1K Z1E J3’. Wij ook. Dit jaar staat de boodschap van ‘113 Zelfmoordpreventie’ op openbare bankjes. En staan wij op de Markt om met je te praten.

Praten over zelfdoding kan levens redden

De tijd nemen

Deze bankjes worden een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien. En om te horen hoe het werkelijk met iemand gaat. Op de bankjes is een goudkleurig plaatje gemaakt met de campagnetekst: ‘een goed gesprek begint met iemand écht zien’. De campagne begint met vier bekende(re) Nederlanders die op zo'n bankje met Özcan Akyol praatten.

Uitspraak van Lakshmi

"Niemand zei gewoon: Ga even zitten. Ik zie dat je niet goed in je vel zit. Ik zie dat je ongelukkig bent. Praat met me. Die directheid, die was er niet. Mensen worden heel ongemakkelijk als er iets aan de hand is", zei zangeres Lakshmi in gesprek met Özcan Akyol.

Hoe begin je?

Hoe voer je een gesprek over zelfdoding? Dat vroeg schrijver en presentator Özcan Akyol aan Ronald Giphart, Lakshmi, Glenn Helder en Dani. Ieder van hen vertelt over hun ervaring met mentale problemen. Bij zichzelf, of bij vrienden, familie en mensen in hun directe omgeving.

Het raakt veel mensen

In 2021 overleden 1.859 mensen door zelfdoding. Dat zijn gemiddeld 5 mensen per dag. Elke zelfdoding heeft gevolgen voor gemiddeld 135 mensen. Dit betekent dat er in 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt werden. Bijvoorbeeld door het verdriet van een zelfdoding.

Het begin van een oplossing

Er rust nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding. Er is veel schaamte. Terwijl een gesprek juist enorm kan opluchten. En het begin kan zijn van een oplossing. Iedereen kan zo’n gesprek voeren! Het is spannend, maar niet moeilijk. 113 heeft speciale trainingen om dit gesprek te leren voeren. Wij en zij hopen dat de ‘1K Z1E J3’-bankjesactie veel Nederlanders deze ‘Eerste Hulp bij Suïcidale Gedachten’ leert.

Uitspraak van Ronald Giphart

"Als je lijdt aan het leven, dan moet je hopen dat er mensen zijn die de signalen oppikken." Ronald Giphart in gesprek met Özcan Akyol.

Gratis online training

De ‘1K Z1E J3’ boodschap zal de komende maanden via de openbare bankjes en lokale campagnes gecommuniceerd worden. Op het goudkleurige plaatje staat een QR-code die leidt naar de campagnepagina. Hier kun je gratis een korte online training doen. Om zo te leren hoe je het gesprek over zelfdoding voert. 

Praat erover

Denk je aan zelfdoding? Of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Wij staan klaar

Op zaterdag (10 september) staan wij op de Markt in Hardenberg. Wij gaan graag tussen 10.00-13.00 uur met je in gesprek. Ook als je er niet zelf over nadenkt. De GGD, familieagenten, en Slachtofferhulp zijn er dan ook.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.