Burgemeester sluit woning in Hardenberg vanwege drugshandel

Burgemeester Maarten Offinga sluit de woning aan het Oosteinde 45 in Hardenberg voor een periode van 3 maanden. Hij doet dat op grond van de Opiumwet. De politie vond in de woning een handelshoeveelheid verdovende middelen en voorwerpen die wijzen op de handel in verdovende middelen.

Bij een onderzoek vond de politie in de woning aan het Oosteinde 45 in Hardenberg verschillende soorten harddrugs. Er is zoveel drugs gevonden dat de politie ervan uit gaat dat de drugs bedoeld zijn voor de handel. Daarnaast vond de politie in de woning voorwerpen die wijzen op de handel in drugs. De bewoner is door de politie aangehouden.

Rust en veiligheid in de buurt terugbrengen

De burgemeester kan een woning op grond van de Opiumwet sluiten als vanuit de woning drugs verkocht worden. Burgemeester Maarten Offinga vindt het noodzakelijk van deze bevoegdheid gebruik te maken: “Vanuit deze woning werd gehandeld in drugs. Dergelijk crimineel en ondermijnend gedrag tolereer ik niet. Bovendien tast dit het woon- en leefklimaat in de buurt aan.“

De burgemeester noemt de handel in en het gebruik van drugs een groot maatschappelijk probleem. “Achter drugsgebruik en drugshandel gaat een harde criminele wereld schuil waarin geweld niet geschuwd wordt. Ik begrijp goed dat omwonenden van een pand waar drugs verhandeld wordt, voor hun veiligheid vrezen. Er is mij alles aan gelegen om te zorgen voor een veilige woon- en leefomgeving van onze inwoners. Daarom grijp ik in. Met het sluiten van de woning wil ik deze plek uit de criminele drugshandelketen halen. En zo de rust en veiligheid in de buurt terugbrengen.”

Doe een melding bij verdachte situaties

Volgens Maarten Offinga kunnen inwoners helpen bij het tegengaan van drugscriminaliteit. “Doe een melding wanneer je vermoedt dat er in drugs gehandeld wordt. Bijvoorbeeld als ergens veel aanloop is van ongure types op rare tijdstippen. Als gemeente hebben we daarvoor het meldpunt ondermijning via www.hardenberg.nl/meldpuntondermijning. Je kunt natuurlijk ook de politie bellen. Of anoniem een melding doen bij Meld Misdaad Anoniem.”

Drugsgebruikers zijn mede-verantwoordelijk

De burgemeester spreekt ook druggebruikers aan: “Als jij drugs gebruikt, houd je de criminele wereld die erachter schuilt in stand. Dat maakt je medeverantwoordelijk. Drugsgebruik is dus niet onschuldig. Het is slecht voor je en crimineel”.

De woning is drie maanden gesloten vanaf 14 december 2023, 10.00 uur

Het is in de komende 3 maanden voor iedereen verboden om de woning te betreden. De woning aan het Oosteinde 45 is eigendom van de woningcorporatie.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.