Bestrijding eikenprocessierups in volle gang

dinsdag 02 juli 2019 11:59

Nederland zucht onder de overlast van de eikenprocessierups. In de gemeente Hardenberg is dat helaas niet anders. Het aantal meldingen is dit jaar verdrievoudigd. We vinden het vervelend dat inwoners hier overlast van hebben. We werken er hard aan om de overlast te verminderen.

We doen ons uiterste best om nesten op plekken met een hoog risico zo snel mogelijk te verwijderen. Als de nesten met een hoog risico verwijderd zijn, gaan we ook nesten opruimen op locaties die we tot nu toe alleen van waarschuwingslinten hebben voorzien.

Hoog risico
Nesten met een hoog risico zijn locaties bij bijvoorbeeld scholen, speelplaatsen of belangrijke wandel- en fietspaden. Het bestrijden van de nesten is gespecialiseerd werk. Hiervoor zijn we aangewezen op de inzet van externe bedrijven. Op dit moment zijn er in de gemeente Hardenberg drie bedrijven fulltime bezig met het verwijderen van de nesten. Elk bedrijf kan maximaal 35 nesten per dag verwijderen. Bij het verwijderen van de nesten zijn we dus afhankelijk van de beschikbaarheid van dit soort bedrijven. Dit betekent dat we keuzes moeten maken. Het kan zijn dat we uw melding dus pas later behandelen. Dit vinden we heel vervelend. Vooral omdat we weten hoeveel overlast u ervan kunt hebben.

Laag risico
De nesten op plekken die een lager risico hebben, worden later verwijderd of niet verwijderd. Dit is mede afhankelijk van de plek van het nest en wat de kans is om in aanraking met de brandharen te komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om nesten in bermen of bomen, nesten op minder drukbezochte plekken of nesten langs een weg met auto’s.

Het nemen van maatregelen
Vanwege de grote overlast denken we nu al na over de extra maatregelen die we volgend jaar kunnen nemen. We hebben gezien dat er geen overlast was in bomen die we eerder dit jaar preventief hebben behandeld. Deze methode gaan we volgend jaar op grote schaal toepassen. Ook moeten de uitgedeelde nestkastjes en het aangepaste maaibeleid op langere termijn voor minder overlast van de eikenprocessierups zorgen.

Behandeling
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Bent u in contact geweest met de rups of met de brandharen? Was of spoel de huid dan goed met water. Probeer de overgebleven brandharen te verwijderen met bijvoorbeeld plakband of tape. Was zo nodig ook uw kleren (als het kan op 60 graden). Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven voor de jeuk.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.