Gemeente Hardenberg verlengt actie met nestkastjes

dinsdag 13 november 2018 15:48

Begin november is de gemeente Hardenberg een actie met nestkastjes gestart. Vanwege het enorme succes van het uitdelen van de gratis nestkastjes, heeft de gemeente Hardenberg besloten om de actie te verlengen. Er komen nog eens 500 nestkastjes beschikbaar. De gemeente Hardenberg is ontzettend tevreden met de enorme belangstelling voor de nestkastjes, waarmee op grote schaal gezamenlijk de strijd tegen de eikenprocessierups aan kan worden gegaan.

De eerste 500 nestkastjes zijn gemaakt door leerlingen van PrO Hardenberg. De leerlingen van deze school zijn nu gestart met de productie van de tweede levering van nog eens 500 nestkastjes. Aanvragers ontvangen per e-mail meer informatie over de datum en locatie waar het nestkastje opgehaald kan worden. De actie geldt weer zolang de voorraad strekt en volgens het principe: wie het eerst komt wie het eerst maalt. Het aanvragen van een nestkastje kan tot 31 december 2018 via www.hardenberg.nl/nestkastje.

Ophangen

Het is toegestaan om een nestkastje in een boom van de gemeente te hangen. De aanvrager dient er wel zelf voor te zorgen dat het nestkastje wordt opgehangen en dient ook zelf het onderhoud van het nestkasje te verzorgen. De aanvrager ontvangt bij het nestkastje een brief met tips over het ophangen en het onderhoud ervan.

Overlast

De nestkastjes worden door de gemeente uitgedeeld omdat inwoners van de gemeente Hardenberg afgelopen zomer veel overlast hebben ondervonden van de eikenprocessierups. Door de steeds groeiende hoeveelheid rupsen is de kans groter dat mensen hiermee in aanraking komen. Op dit moment zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan. Natuurlijke vijanden zijn koolmezen, vleermuizen en bepaalde soorten insecten. De gemeente wil de komende jaren actie ondernemen om de aantallen van deze insecten en vogels te vergroten.

Koolmezen 

Koolmezen eten veel rupsen. Het is aangetoond dat ze ook de nesten met eikenprocessierupsen te lijf gaan. Door nestkastjes op te hangen in de buurt van eikenbomen, wordt dit verder gestimuleerd. De kastjes moeten wel op een geschikte plaats worden gehangen. Verder moet in de omgeving water te vinden zijn en een geschikte schuilplek, waar de vogels heen kunnen vluchten bij dreiging.

Andere maatregelen 

Het ophangen van nestkastjes is niet de oplossing van het hele probleem. Het blijft nodig om de overlast ook te bestrijden met nematoden. Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes die de rupsen opeten. Daarnaast worden nesten weggezogen op plaatsen waar het risico voor de volksgezondheid groot is. Ecologisch bermbeheer en kruidenrijk gras in plaats van strak gemaaid gras dragen ook bij aan een natuurlijke bestrijding. Insecten die daarop afkomen, zoals de roofwants en de gaasvlieg, gaan de eikenprocessierupsen ook te lijf.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.