Vervuilde pmd-containers worden in juni niet geleegd

dinsdag 01 juni 2021 17:25

In opdracht van de gemeente controleert ROVA deze maand tijdens de inzameling de inhoud van pmd-containers. Zit in een pmd-container afval dat er niet in thuis hoort? Dan leegt ROVA de container niet. Met de controle zetten we een volgende stap om samen met inwoners de kwaliteit van grondstoffen zoals pmd te verbeteren.

Hebt u in uw pmd-container ander afval dan plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons? Dan hangt ROVA bij de controle een kaart aan uw container. Op de kaart staat wat niet in de container thuishoort. En de dag waarop ROVA de eerstvolgende keer het pmd-afval inzamelt.

Het is de tweede keer dat de containers worden gecontroleerd. In april en mei controleerden we ook de inhoud van pmd-containers. Toen bleek dat de meeste inwoners hun afval goed scheiden. Toch gebeurt het nog regelmatig dat afval dat er niet thuishoort, belandt tussen het pmd.

Waardevolle grondstoffen gaan verloren

Dat afval zorgt voor vervuiling, waardoor we pmd niet meer opnieuw als grondstof kunnen gebruiken. Het wordt dan samen met het restafval verbrand. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, er gaan ook waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten verloren. Bovendien kost het extra geld om het extra afval te verbranden.

Wilt u weten wat u in de pmd-container kunt stoppen? Bekijk dan de scheidingswijzer van ROVA. Of vraag een handige wat-hoort-waar folder aan op communicatie@hardenberg.nl.

#Terugwinnaars: samen maken we van afval weer grondstof

Onder de noemer #Terugwinnaars hebben we eerder controles uitgevoerd. Daarbij hebben we inwoners geïnformeerd over de eventueel aanwezige vervuiling. Zij konden hierna het afval uit de container halen, waarna ROVA deze alsnog tussentijds heeft geleegd.

Huishoudelijk afval bestaat voor een groot deel uit waardevolle grondstoffen die hergebruikt en gerecycled kunnen worden. Daarom is het belangrijk om ons afval en grondstoffen goed te scheiden. Een echte Terugwinnaar zorgt ervoor dat er geen afval tussen de grondstoffen komt, zodat die grondstoffen weer gebruikt kunnen worden voor het maken van nieuwe producten.

Oud glas wordt bijvoorbeeld weer nieuw glas. En groente-, fruit- en tuinafval (gft) kan omgezet worden tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost. En van ingezameld pmd kan bijvoorbeeld een bankje voor in de openbare ruimte gemaakt worden. U ziet het: ons afval bevat veel waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Die grondstoffen kunnen we echter alleen terugwinnen als het afval goed wordt gescheiden. U doet toch ook mee? Kijk voor meer informatie op www.terugwinnaars.nl.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.