Twee exposities 75 jaar vrijheid

donderdag 02 juli 2020 14:47

De viering van 75 jaar vrijheid kreeg dit jaar een andere wending. Geen grote evenementen zoals op de planning stonden. Toch is een aantal projecten gerealiseerd en zijn er deze weken maar liefst twee bijzondere exposities die doorgang kunnen vinden.

De expositie van de Trouwverzetsgroep 'Dat jullie weten wat oorlog is' in het pand van de Historische Vereniging en de expositie van HardenbergArt 'Onvoltooid verleden' in het LOC in Hardenberg.

Expositie 'Dat jullie weten wat oorlog is'
In het pand van de historische vereniging in Hardenberg aan het Wilhelminaplein 3a is in de maanden juli, augustus en medio september de expositie te zien 'Dat jullie weten wat oorlog is'. De expositie is vernoemd naar het gelijknamige dagboek van Pietertje te Rietstap. Dit hartverscheurende dagboek verwoordt de pijn die zoveel verzetsgezinnen moesten dragen.

Met deze publicatie hebben historici Ewout van der Horst en Kay-Leigh de Weerdt Pietertjes hartenkreten toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. De indrukwekkende expositie bestaat uit beeldpresentaties van het dagboek. De expositie is vanaf 8 juli te bezichtigen, maar alleen op afspraak. Aanmelden kan via stadswandeling@hvhardenberg.nl. De expositie is gratis toegankelijk. In oktober verhuist deze bijzonder expositie naar het Vrijheidmuseum in Nijverdal.

Expositie Onvoltooid verleden
Ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar bevrijding heeft HardenbergArt een expositie samengesteld met als rode draad de voormalige slagerij van de Joodse familie Leman aan de Voorstraat 18 te Hardenberg. Dit pand is onlangs afgebroken. Door middel van een fotoserie van dit pand heeft kunstenaar/fotograaf Gijs Dragt de essentie van een voorbij verleden zichtbaar gemaakt, daarnaast zijn schilderijen van hem te zien, binnen hetzelfde thema.

Kunstenaar/fotograaf Corine Aalvanger heeft met jongeren uit het basis- en voortgezet onderwijs een project samengesteld door middel van o.a. fotografie en internet, met als doel dat jongeren zich bewust worden van wat 'vrijheid' inhoudt, zowel vroeger, nu en in de toekomst. De resultaten van dit project vormen een onderdeel van de expositie. Op 3 juli wordt deze expositie officieel geopend. De expositie te zien tot en met 31 augustus 2020 in het LOC in Hardenberg. 

Programmering 75 jaar vrijheid
Dit jaar zouden er veel activiteiten plaatsvinden. Momenteel wordt geïnventariseerd bij de organisatoren welke evenementen/activiteiten volgend jaar doorgang kunnen vinden of eventueel dit jaar nog worden gerealiseerd.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.