Veilig zwemmen in natuurwater

maandag 15 juni 2020 09:13
Illustratie van zwemmen in het open water.

Het badseizoen in Nederland loopt van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode worden de officieel aangewezen zwemplekken in het open water regelmatig onderzocht op verontreinigingen.

Alle officieel aangewezen zwemlocaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht. De locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben, worden 1 keer per 2 weken onderzocht. Een overzicht van deze locaties vindt u op www.zwemwater.nl

Zwemmen in open water en het coronavirus
Kies een zwemlocatie dichtbij huis en ga daar zo veel mogelijk lopend of met de fiets naar toe. U mag alleen gebruik maken van zwemlocaties in de natuur (zoals recreatieplassen en meertjes) als u rekening houdt met het volgende:

  • Vermijd drukte.
  • Houd 1,5 meter afstand, ook in het water. Geef elkaar de ruimte.
  • Betaal contactloos, dus niet met contant geld.
  • Blijf thuis als u verkoudheidsklachten hebt, ook als het maar lichte klachten zijn.
  • Volg de aanwijzingen op van personeel en toezichthouders.
  • Houd er rekening mee dat de douches en toiletten bij zwemlocaties gesloten zijn.

Zwemmen in rivieren en kanalen? Levensgevaarlijk!
Grote rivieren en kanalen zijn heerlijke plekken voor een picknick of lange wandeling. Maar let op, het is geen zwemwater! Het is namelijk levensgevaarlijk om te zwemmen in de rivieren. De drie grootse risico's zijn: waterdiepte, stroming en scheepvaart.

Het water tussen de kribben ziet er op het oog wellicht veilig uit, maar dit is niet ingericht om pootje te baden of te zwemmen. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Het water kan daardoor plotseling een stuk dieper worden en door het troebele rivierwater is dat niet te zien. Naast de gewone stroming zijn er gevaarlijke onderstromen en kunnen er zich draaikolken voordoen. Bovendien levert scheepvaart nog een extra gevaar op. 

Zwemmen verboden?
Tot slot is zwemmen op veel plaatsen ook verboden. Waaghalzen riskeren een fikse boete  als er toch gezwommen wordt in de in de vaarweg van rivieren en kanalen of in de buurt van een bruggen, sluizen, stuwen of ballenlijnen. Meer weten? Kijk op de website van Rijkswaterstaat.  

Blauwalg komt tot bloei
Door de stijgende watertemperatuur in sloten, vijvers en plassen komt blauwalg tot bloei. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken. Het waterschap raadt aan contact met dit water te vermijden. Ook voor huisdieren (zwemmende honden) kan blauwalg gevaarlijk zijn.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.