Aangrijpend dagboek over Trouw-oorlogsslachtoffers

dinsdag 07 april 2020 17:37

Het dagboek ‘Dat jullie weten wat oorlog is’ is op vandaag overhandigd aan wethouder Alwin te Rietstap. Hartverscheurend beschrijft Pietertje te Rietstap in 1945 in haar dagboek de arrestatie, gevangenschap en executie van haar man Derk. De boerderij van het jonge stel had zich tijdens de oorlog ontwikkeld tot uitvalsbasis van de lokale Trouw-verzetsgroep.

Twaalf leden van de Trouw-verzetsgroep uit Bergentheim en omgeving zijn op 2 maart 1945 door de Duitsers bij Varsseveld doodgeschoten. De boerderij van Derk en Pietertje te Rietstap vormde de uitvalsbasis van deze verzetsgroep. Zelfs landelijke kopstukken van de illegale krant vonden onderdak bij de boerderij.

Na 75 jaar hebben Pietertjes kinderen haar dagboek vrijgegeven voor publicatie. Haar verhaal illustreert de angst om het lot van geliefden, het grote gemis achter abstracte aantallen slachtoffers en het eindeloze verdriet van de achterblijvers. In het dagboek ervaar je wat een oorlog met mensen kan doen.
Historici Ewout van der Horst en Kay-Leigh de Weerdt hebben Pietertjes verhaal voorzien van context, duiding en moderne spellingswijze.

Vandaag werd het boek gepresenteerd. Kleinzoon Alwin te Rietstap nam het eerste exemplaar als wethouder in ontvangst van Ewout van der Horst.

Het dagboek staat ook centraal in een tentoonstelling van het Historisch Centrum Overijssel over de Bergentheimse oorlogsslachtoffers van 75 jaar geleden, die in april en mei aan het Wilhelminaplein te zien zou zijn. De expositie is door de omstandigheden verplaatst naar september.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.