Geralda Rohaan-van de Kamp krijgt 'Vier de Vrouw'-prijs

maandag 09 maart 2020 15:25
De drie genomineerde voor de 'Vier de Vrouw'-prijs.

Geralda Rohaan-van de Kamp heeft zondag 8 maart op de Internationale Vrouwendag de 'Vier de Vrouw'-prijs ontvangen. Ze kreeg de prijs uitgereikt uit handen van wethouder Gitta Luiten.

De gemeente Hardenberg ondersteunt het belang van Internationale Vrouwendag. Dit jaar reikte zij voor het eerst deze prijs uit aan een vrouw die zich in de gemeente inzet voor andere vrouwen. Een vrouw die andere vrouwen uitdaagt het beste in zichzelf naar boven te halen en hen motiveert en inspireert.

Drie genomineerden
De drie genomineerden kwamen volgens juryvoorzitter, wethouder Gitta Luiten, allemaal ruimschoots in aanmerking voor de prijs. Winnares Geralda Rohaan laat zien dat ook vrouwen kunnen werken in beroepen die vaak nog als 'mannenberoep' worden gezien.

Als predikant van de Protestante Gemeente Bergentheim wordt Geralda Rohaan een echte verbinder genoemd, iemand die goed kan luisteren. Zij combineert haar werk met de zorg voor een gezin met drie zonen en is daarnaast betrokken bij veel andere activiteiten, ze zit onder andere in de werkgroep 75 jaar bevrijding in Bergentheim.

De andere genomineerden waren Renate Meulenkamp-Back en Henriette Veldhuisen. Renate Meulenkamp-Back is als financieel directeur van Machinefabriek Drabo zeer actief in de ondernemerswereld van Hardenberg en Regio Zwolle en werd eerder uitgeroepen tot 'Vechtdal Ondernemer' van het jaar 2019. Zij laat zien dat vrouwen ook in de, van oudsher door mannen gedomineerde, wereld van de techniek succesvol kunnen zijn.

Henriette Veldhuisen zorgt als eigenaar van Zorgboerderij Schottinkslag dagelijks voor een stabiele basis voor pleegkinderen, was daarnaast 12 jaar lang gemeenteraadslid en maakt haar eigen Boerderijkaas, die in 2019 landelijk werd onderscheiden.

Rolmodel
Geralda Rohaan, Renate Back en Henriette van Veldhuisen zijn een inspirerend rolmodel voor andere vrouwen en meisjes. Zij laten in woord én daad zien dat vrouwen uitstekend in staat zijn om zorg en een maatschappelijke carrière te combineren. En dat vrouwen hun dromen en ambities moeten blijven najagen, ook als ze misschien minder voor de hand lijken te liggen.

Internationale Vrouwendag werd in 1911 voor het eerst internationaal gevierd en in 1912 voor het eerst in Nederland. Het is ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, bijvoorbeeld op het gebied van arbeid en vrouwenkiesrecht. Tegenwoordig wordt in Nederland de dag vooral gevierd om aandacht te vragen voor thema’s als economische zelfstandigheid, seksueel geweld en discriminatie.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.