Vuurwerk met oud & nieuw: hou rekening met elkaar én met huisdieren

woensdag 18 december 2019 12:22

Over twee weken vieren we de jaarwisseling. De jaarwisseling gaat traditioneel gepaard met het afsteken van vuurwerk. Toch houdt niet iedereen van vuurwerk. En veel dieren zijn bang voor vuurwerk.

Houd daarom bij het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling rekening met elkaar én met de dieren.

Vrijwillige vuurwerkvrije zone
In de gemeente Hardenberg zijn geen vuurwerkvrije zones. Wel is het mogelijk om samen met buren een vrijwillige vuurwerkvrije zone in te stellen. In een vrijwillige vuurwerkvrije zone spreken buurtbewoners met elkaar af dat in hun buurt of straat geen vuurwerk wordt afgestoken. Zo’n afspraak kan bijvoorbeeld heel eenvoudig via een WhatsApp-groep van de buurt of straat gemaakt worden. Als iedereen mee wil doen, geven de bewoners van de vrijwillige vuurwerkvrije zone dit aan door een poster zichtbaar achter het raam te hangen, met het verzoek ter plaatse geen vuurwerk af te steken. De gemeente stelt hiervoor posters beschikbaar.

Huisdieren zijn bang voor vuurwerk
Voor huisdieren is de jaarwisseling door de harde geluiden geen pretje en zelfs een grote bron van stress. Dat lossen we niet op, maar we kunnen de jaarwisseling voor de dieren wat draaglijker maken door geen vuurwerk af te steken in de buurt waar mensen met huisdieren wonen. Mensen met huisdieren kunnen kenbaar maken dat in hun huis een huisdier woont door een poster zichtbaar achter het raam te hangen, met het verzoek voor het huis geen vuurwerk af te steken. De gemeente stelt ook hiervoor posters beschikbaar.

Posters volgende week in De Toren
De posters voor een vrijwillige vuurwerkvrije zone en voor mensen met huisdieren worden volgende week paginagroot afgedrukt in De Toren en zijn vanaf vrijdag 20 december af te halen bij het gemeentehuis in Hardenberg.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.