Expositie FUNDATIEfusions Gooitzen de Jong in gemeentehuis Hardenberg

maandag 09 december 2019 16:35

In de publiekshal van het gemeentehuis in Hardenberg is vanaf vrijdag 6 december 2019 het werk van Gooitzen de Jong te zien. De expositie valt onder de noemer FUNDATIEfusions. Hierbij wordt kunst van Museum de Fundatie op openbare plekken in de omgeving van Zwolle tentoongesteld.

Gooitzen de Jong (1932-2004) is vooral bekend als beeldhouwer. Hij was echter ook een buitengewoon goede schilder en tekenaar. Jan Wolkers noemde hem zelfs de 'beste tekenaar van onze tijd'. De FUNDATIEfusions-expositie in het gemeentehuis laat Gooitzen de Jong in al zijn veelzijdigheid zien.

Gooitzen de Jong studeerde aan de Academie voor Kunsten Industrie (AKI) in Enschede. Hoewel hij eigenlijk schilder wilde worden, greep hij al snel naar de boetseerklei. In 1952 ging hij naar de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Stadsbeeldhouwer
Na zijn academietijd kreeg hij vrijwel meteen opdrachten voor beelden in de openbare ruimte van onder andere Amersfoort, Utrecht en Schiedam. Gooitzen de Jong was ook stadsbeeldhouwer van Enschede. Hij maakte beelden voor de openbare ruimte van de stad en dacht ook mee over meer algemene zaken betreffende de stadsvernieuwing. Zijn bekendste werk, 'de Tamboer', staat behalve in Enschede ook in Hoogeveen, Uithoorn en Weesp.

In de kunst van Gooitzen de Jong is het vrouwelijk naakt het meest voorkomende onderwerp. Daarnaast introduceerde hij in de beeldhouwkunst enkele onderwerpen die voor deze discipline zeer ongewoon zijn, zoals een boerderij tussen de bomen en een kermisterrein. Gooitzen de Jong was vooral geïnteresseerd in het autonome spel van volumes in de ruimte, waarbij het onderwerp echter nooit werd vergeten.

Museum de Fundatie
Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans te Rotterdam, Dirk Hannema, en die later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel.

Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het spectaculair uitgebreide Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle. Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert het museum compacte presentaties van hoog niveau op openbare plekken in en rond Zwolle.

Kijk voor een overzicht van de verschillende FUNDATIEfusions op www.museumdefundatie.nl. De expositie in het gemeentehuis van Hardenberg is tijdens openingstijden te zien in de publiekshal op de begane grond.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.