Kom naar de We Energy Game: 'Eigenlijk zou iedereen dit spel moeten spelen!'

vrijdag 06 september 2019 11:51
Impressie van de We Energy Game.

Inwoners van Dedemsvaart en Kloosterhaar zijn deze week de strijd met elkaar aangegaan. Door de We Energy Game te spelen ontdekten ze wat er allemaal bij komt kijken om hun omgeving energieneutraal te maken. Valt dat mee of valt dat tegen? Lukt het bijvoorbeeld door alleen maar zonnepanelen op alle daken te leggen of is er toch meer ruimte nodig voor duurzame energie? Ook meedoen met de We Energy Game? Dat kan op 12 september in Hardenberg en op 17 september in Gramsbergen.

De We-Energy Game is een echt bordspel. Je speelt het met pionnen en kaarten. Het spel is aangepast aan de omgeving waar het wordt gespeeld: het spelbord is een kaart van een dorp of stad. Elke deelnemer krijgt zijn of haar eigen rol. Zo bekijk je de uitdaging ook eens vanuit een andere hoek. Bijvoorbeeld die van Planeet, Winst of Wetgeving. 

Het lukte de deelnemers in Dedemsvaart en Kloosterhaar om het spel uit te spelen. Dat kon alleen doordat deelnemers goed overlegden over de aanpak. Een combinatie van technieken blijkt belangrijk: "Ik heb gemerkt dat je je niet vast moet bijten op één manier om duurzame energie op te wekken. Het gaat vooral om het vinden van een goede mix", aldus een deelnemer.

Enthousiast
De deelnemers waren stuk voor stuk enthousiast over het spel. Hoewel het spel werd uitgespeeld, werd dé oplossing voor een energieneutrale omgeving niet gevonden. Het vinden van zo’n oplossing is ook niet het doel van de avond. Het gaat vooral om de uitdaging, zicht op verschillende aanpakken en een beeld van de verschillende belangen die spelen binnen de energietransitie.

Dat is volgens één van de deelnemers zeker gelukt: "Toen ik op het speelbord mijn eigen dorp zo voor mij zag liggen, kwam de uitdaging echt tot leven."

Meedoen
Na Dedemsvaart en Kloosterhaar wordt de We Energy Game nog gespeeld in Hardenberg op 12 september (Theater de Voorveghter) en in Gramsbergen (De Binder) op 17 september. Het spel begint om 19.30 uur.

Meedoen? Sluit vooral aan! Iedereen is welkom, ook al komt u niet uit Gramsbergen of Hardenberg. Opgeven kan via het formulier op www.hardenberg.nl/duurzametoekomst.

Kijk op Hardenberg

Nieuwsberichten en aankondigingen van de gemeente worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren in de rubriek 'Kijk op Hardenberg'. Deze edities zijn ook digitaal beschikbaar.

Bekendmakingen

Informatie over aangevraagde vergunningen en bestemmingsplannen worden wekelijks gepubliceerd in weekblad De Toren. Deze bekendmakingen zijn ook digitaal beschikbaar.