Kunstwerk in het gemeentehuis

In het nieuwe gemeentehuis is er veel aandacht voor kunst. Het gemeentehuis bevat een tweetal aansprekende kunstwerken. In de centrale hal is in samenwerking met museum De Fundatie doorlopend een expositie te bezichtigen.

De gemeente Hardenberg werkt samen met Museum de Fundatie uit Zwolle. Het gemeentehuis is hierdoor een van de locaties waar het museum onder de noemer FUNDATIEfusions kunst toont. Eens per jaar richt Museum de Fundatie een tentoonstelling in. Daarnaast is afwisselend een collectie te zien van een lokale kunstenaar.

Paul Citroen

De eerste FUNDATIEfusion in het gemeentehuis toont werk van Paul Citroen. In de eerste decennia van de vorige eeuw bewoog Citroen zich als beeldend kunstenaar in het brandpunt van de artistieke avant-garde van Berlijn. Sinds hij zich in 1928 in Nederland vestigde bleef hij de moderne kunst propageren. Zo richtte hij in 1933 samen met Charles Roelofsz in Amsterdam de Nieuwe Kunstschool op en was hij jaren werkzaam als docent aan de kunstacademie in Den Haag.

In zijn eigen werk richtte Paul Citroen zich vooral op het portret. De portretfoto’s die nu in Hardenberg worden getoond zijn krachtig en tijdloos. Sinds 1971 zijn meer dan 2000 schilderijen en tekeningen van Paul Citroen in bezit gekomen van de Provincie Overijssel. Sommige werken werden aangekocht, andere belandden via de nalatenschap van de kunstenaar in de provinciale collectie, die wordt beheerd door Museum de Fundatie.

Kronkelende boom

Ter gelegenheid van het nieuwe gemeentehuis heeft de gemeente Hardenberg door Maartje Korstanje een kunstwerk laten ontwerpen voor in de centrale hal.  De kronkelende boom hangend in de vide staat symbool voor de gemeente Hardenberg.

De boom staat voor wortelen, stevig fundament én groei. In de boom zijn 29 bronzen vogelnestjes te vinden, die symbool staan voor de kernen in de gemeente. Daarnaast legt de boom verbinding met de 'groene' inrichting in het gebouw, de binnentuinen, het omliggende park en de bosrijke gemeente.

Bekijk hieronder een video over dit kunstwerk, die is getoond tijdens de officiële opening van het nieuwe gemeentehuis van Hardenberg.

Bouwfonds Cultuurfonds
Het kunstwerk van Maartje Korstanje is mede mogelijk door het Bouwfonds Cultuurfonds. Kunst- en cultuursponsoring is een bewuste keuze van Bouwfonds Ontwikkeling. Het fonds ondersteunt objecten en  initiatieven die bijdragen aan de kwaliteit en beleving van de openbare ruimte.

Kunstwerk van de kerken

Ter gelegenheid van 650 jaar Hardenberg en het nieuwe gemeentehuis heeft de gemeente in 2012 een kunstwerk aangeboden gekregen van alle kerken in de gemeente Hardenberg. Het kunstwerk is opgehangen in de publiekshal aan de wand bij de Bergentheimzaal.
Het kunstwerk is van de hand van Teije en Arjan Visser, docenten creatieve vakken van het Greijdanus College in Hardenberg. Het is kosteloos uitgevoerd door Alfred en Gerko Bolks van Bolks-Bouw.

Het kunstwerk is gemaakt van een glazen paneel zoals deze aan de gevel van het gemeentehuis bevestigd zijn. Op het paneel is het blauw van de rivier de Vecht aangebracht. Op het oppervlak van het water spiegelt het silhouet van kenmerkende Hardenbergse gebouwen.
Op de wandtegel staat de tekst van Jeremia 29:7. Daarnaast staat 'op 9 oktober 2012 aangeboden namens alle kerken in de gemeente Hardenberg ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de stad'.

Ook exposeren in het gemeentehuis?

Bent u kunstenaar uit de gemeente Hardenberg en wilt u uw werk laten zien in het nieuwe gemeentehuis? Stuur dan een aanvraag naar de kunstcommissie van de gemeente Hardenberg. De aanvraag kan per e-mail naar geja.krol@hardenberg.nl of schriftelijk naar Kunstcommissie, tav. Geja Krol, afdeling maatschappelijk domein, postbus 500, 7770 BA Hardenberg.

We willen u vragen een (digitale) presentatiemap te maken met uw persoonlijke gegevens, minimaal 10 afbeeldingen van uw werk en een korte karakteristiek van uw werk. Wanneer u een website heeft, kunt u deze uiteraard ook vermelden.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.