Koninklijke onderscheiding

Iemand die zich lange tijd heeft ingezet als vrijwilliger kan bij de burgemeester van zijn woonplaats worden voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding; een lintje. Iedereen mag zo'n lintje aanvragen, voor elke gewenste kandidaat.

De Koninklijke onderscheiding is een blijk van waardering die wordt uitgereikt wanneer sprake is van 'persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving'.

15 jaar of langer vrijwilliger
Het gaat dan bijvoorbeeld om vrijwilligers die zich 15 jaar of langer inzetten voor organisaties op bijvoorbeeld het gebied van sport, kunst, cultuur, kerkelijk leven, natuur, pleegzorg of openbare orde en veiligheid.

Of voor buitengewone prestaties
Maar het kan ook iemand zijn, die in zijn werk buitengewone prestaties levert. Daarvan kan pas sprake zijn, als de prestaties veel verder gaan dan wat normaal gesproken van iemand in zo’n functie wordt verwacht. Bovendien moet de samenleving baat hebben bij het verrichte werk. Het mag dus niet alleen van nut zijn voor de onderneming, organisatie of instelling waar de kandidaat werkt.

Voordragen

Kent u iemand die een lintje verdient? Dan kunt u deze persoon voordragen voor een lintje. Samen met de gemeente Hardenberg kunt u eerst kijken of de aanvraag kansrijk is. Hierna kan de gemeente u verder helpen met de procedure om een lintje aan te vragen.

De onderscheiding
Het proces voor het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding neemt meer dan een half jaar in beslag. De onderscheiding wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse lintjesregen, of een tussentijdse gelegenheid.

Heeft u een vraag?
Voor meer informatie over de procedure kunt u contact opnemen met Wim van Emmen van de gemeente Hardenberg. Dit kan via het telefoonnummer 14 0523.

Handige links

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.