Bijstandsuitkering aanvragen

Heeft u geen of te weinig geld om van te leven? En heeft u geen recht op een andere uitkering? Vraag dan een bijstandsuitkering aan.

Kijk eerst of u recht hebt op een bijstandsuitkering. Dat doet u met de bijstandscheck. Aan het einde van deze check gaat u naar de website Werk.nl van het UWV. Daar vraagt u de uitkering aan.

Doe de check met DigiD

U kunt de bijstandscheck ook doen met uw DigiD. Bij een check mét DigiD staan een paar gegevens al ingevuld.

Doe de bijstandscheck (met DigiD)

Voorwaarden voor een bijstandsuitkering

We gaan ervan uit dat u er alles aan doet om zelf alle kosten te kunnen betalen. Dit betekent ook dat u werk moet accepteren dat niet altijd past bij uw opleiding of ervaring.

Kunt u niet zelf alle kosten betalen? Vraag dan een bijstandsuitkering aan. Hoe hoog de uitkering is, hangt af van uw

Wilt u meer weten over de algemene en bijzondere bijstand? Of hebt u hulp nodig bij uw aanvraag? Neem dan contact met ons op via 14 0523.

Afhandeling van uw aanvraag

Voordat we uw aanvraag goedkeuren, moet u alle gegevens en bewijzen inleveren. Stuurt u de bewijzen gelijk digitaal mee met de aanvraag? Dat scheelt tijd. Aanvraag ingediend? Dan bellen we om een afspraak te maken.

We nemen meestal binnen 8 weken een besluit over uw aanvraag. U krijgt dit per brief. Soms verlengen we deze termijn 1 keer. Dit hoort u dan vooraf.

Voorschot

Het duurt even voordat het zeker is dat u een bijstandsuitkering krijgt. Tot die tijd krijgt u iedere 4 weken een voorschot. Dit is minimaal 90% van de bijstandsuitkering die u waarschijnlijk krijgt. 

In deze gevallen krijgt u geen voorschot:

  • U leverde de gevraagde gegevens niet, niet op tijd of niet volledig in. En dit ligt aan u. 
  • U werkt niet genoeg mee.
  • Bij de aanvraag is al duidelijk dat u geen recht hebt op een bijstandsuitkering.

Rechten en plichten

Krijgt u een bijstandsuitkering? Dan zijn er ook wat dingen die u verplicht bent om te doen. Zo moet u ons informatie geven die belangrijk is voor uw uitkering. Voorbeelden: informatie over uw persoonlijke situatie, uw inkomen, uw vermogen, het vermogen van uw partner en kinderen jonger dan 18 jaar. 

Sturen we u formulieren? Dan vult u deze in en stuurt ze op tijd op (met de gevraagde bewijzen). Weet u niet zeker of u iets moet melden? Bel ons dan. 

Wanneer word de uitkering betaald?

Op de pagina 'datums betalingen uitkeringen' leest u de planning.

U bent het niet eens met ons besluit

Bent u het niet eens met ons besluit over uw bijstandsuitkering? Bijvoorbeeld over de datum waarop u de uitkering krijgt? Of de hoogte van de bijstand? Of dat wij uw uitkering stoppen of verlagen? Maak dan bezwaar. Dit kan tot 6 weken na ons besluit. Hoe dit moet, leest u op onderstaande link. 

Bezwaar maken

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.