Voorschoolse vorming en educatie

Voor de periode voordat een kind leerplichtig is, kan een kinderdagopvang of peuteropvang een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het jonge kind.

Veel van de aanbieders van kinderdagopvang schenken gericht aandacht aan de ontwikkeling van het jonge kind in de voorschoolse periode. Dat gebeurt onder andere door het volgen van de ontwikkeling en een ontwikkelingsgericht aanbod, zoals de methode Uk en Puk.

Soorten opvang

Ontwikkeling tijdens de voorschoolse periode kan gebeuren op een kinderopvang, of peuteropvang. Kinderdagopvang biedt ouders de mogelijkheid werk en zorg te combineren.

Peuteropvang richt zich specifiek op kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar, gedurende een beperkt aantal dagdelen per week. Peuteropvang kan deel uitmaken van kinderdagopvang of daarmee gecombineerd worden. 

Kinderopvangtoeslag

Werkende ouders kunnen gebruik maken van peuteropvang met gebruik van kinderopvangtoeslag. Op de website van de Rijksoverheid leest u wanneer u recht heeft op kinderopvangtoeslag.

Wanneer één van beide ouders niet werkt, of als er sprake is van een eenoudergezin zonder werkende ouder kan het zo zijn dat u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag. In dat geval komt u mogelijk in aanmerking voor een gesubsidieerde plaats in de peuteropvang voor twee korte dagdelen per week.

Informeer naar de mogelijkheden voor gesubsidieerde peuteropvang bij de aanbieders van peuteropvang bij u in de buurt:

Voorschoolse educatie

Aanbieders van voorschoolse vorming bieden een extra aanbod aan van voorschoolse educatie als uw kind een extra steuntje in de rug kan gebruiken bij de (taal)ontwikkeling. Spelenderwijs kan uw kind tussen de andere kinderen aan dit aanbod deelnemen.

De verwijzing voor dit aanbod verloopt via de jeugdarts van het consultatiebureau. Meer informatie over voorschoolse voorzieningen leest u in de brochure 'voorschoolse voorzieningen Hardenberg'.

De meeste hierboven genoemd instellingen bieden naast peuteropvang ook 'voorschoolse educatie' voor kinderen met een indicatie van de jeugdarts van het consultatiebureau.

Documenten

TitelTypeGrootteDownload
Flyer doelgroeppeuters VVE PDF127 KBDownload
Infokaart alle peuters  PDF275 KBDownload

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.