IJslands preventiemodel

Jongeren uit IJsland maakten twintig jaar geleden van alle landen uit Europa het meeste gebruik van drank, sigaretten en drugs. Op dit moment gebruiken zij van alle Europese jongeren het minst. Ook sporten ze meer en doen ze meer vrijwilligerswerk. Daarnaast zijn ouders meer betrokken bij hun kind. Deze aanpak wordt het IJslands preventiemodel genoemd.

De gemeente Hardenberg onderzoekt of het IJslands preventiemodel kan helpen om het middelengebruik onder jongeren in de gemeente nog verder terug te dringen. Hiervoor doet de gemeente mee aan een proef van drie jaar met vijf andere gemeenten onder leiding van het Trimbos instituut en het Nederlands Jeugdinstituut. In overleg met scholen De Zeven Linden en het Vechtdal College uit Dedemsvaart is gekozen om te starten in Dedemsvaart.

Dedemsvaart is compact en de leerlingen op de middelbare scholen komen grotendeels uit Dedemsvaart zelf. In oktober 2018 deden 170 leerlingen van beide scholen mee aan een nulmeting. Vijftien- en zestienjarigen vulden hiervoor een uitgebreide vragenlijst in. In de factsheet hieronder zijn de resultaten te zien.

Heeft u vragen? Wilt u de factsheet met uitkomsten ontvangen? Of wilt u als inwoner meedenken in dit proces? Mail naar ijsland@hardenberg.nl.

Documenten

TitelTypeGrootteDownload
Factsheet Dedemsvaart PDF198 KBDownload (Factsheet Dedemsvaart)

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Een aantal keer per jaar praten we u in de nieuwsbrief bij over de stand van zaken rondom het IJslands preventiemodel. Wilt u op de hoogte worden gehouden? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Wij voegen u dan toe aan de verzendlijst. Onderaan deze pagina kunt u eerdere edities van de nieuwsbrief downloaden.Uw vraag aan Samen Doen

Gaat er iets niet helemaal goed op het gebied van werk, welzijn, wonen of zorg? Wij helpen u graag.

Inloopuren

De teams van Samen Doen houden elke week een inloopuur. Bekijk een overzicht met inloopuren.