Zorgverzekering

Laag inkomen? En zorg nodig? Maak gebruik van de zorgverzekering van uw gemeente.

De gemeente Hardenberg biedt inwoners met een laag inkomen een collectieve zorgverzekering aan in samenwerking met Zilveren Kruis. Bij het meeste uitgebreide zorgpakket betaalt de gemeente tot maximaal € 360 per jaar mee aan uw zorgpremie. Als u hoge zorgkosten hebt, kunt u hierdoor veel geld besparen.


Wat kan deze zorgverzekering voor u betekenen?

 • De gemeente betaalt mee aan uw zorgpremie. U betaalt daardoor minder premie.
 • U kunt kiezen uit drie pakketten. U bepaalt zelf welk pakket past bij uw situatie.
 • Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.
 • Zilveren Kruis accepteert iedereen. Medische keuring is niet nodig.
 • Mogelijkheid om het eigen risico (maximaal € 385 per jaar) gespreid te betalen over een periode van 10 maanden.
 • Vergoeding van de eigen bijdrage voor een Wmo-voorziening als u kiest voor pakket 3.

Voor wie

Iedere inwoner van de gemeente met een laag inkomen en zonder betaalachterstand bij de huidige zorgverzekeraar kan meedoen. Is het netto maandinkomen van uw huishouding lager dan het bedrag dat u in onderstaand overzicht ziet staan, dan kunt u meedoen met de zorgverzekering via de gemeente.

Let op! Om mee te doen aan de collectieve zorgverzekering mag u geen betaalachterstand hebben bij uw huidige zorgverzekeraar. Ook mag uw vermogen niet te hoog zijn.

Jongeren 18, 19 en 20 jaar

 • alleenstaande of alleenstaande ouder: € 314
 • gehuwden, geen kind(eren): € 628
 • gehuwden, met kind(eren): € 992

Volwassenen 21 jaar en ouder tot AOW-leeftijd

 • alleenstaande of alleenstaande ouder: € 1.273
 • samenwonenden/gehuwden: € 1.818

Ouderen vanaf AOW-leeftijd en ouder

 • alleenstaande of alleenstaande ouder: € 1.425
 • samenwonenden/gehuwden, 1 pensioengerechtigd, ander niet: € 1.941
 • samenwonenden/gehuwden, beide pensioengerechtigd: € 1.941

Volwassenen 21 jaar en ouder die in een inrichting verblijven

 • alleenstaande of alleenstaande ouder: € 446
 • samenwonenden/gehuwden: € 719

- De genoemde bedragen zijn netto bedragen (excl. vakantiegeld) per maand en afgerond op hele euro’s. De bedragen gelden per 1 juli 2019 en worden tweemaal per jaar geïndexeerd.
- Toeslagen van de Belastingdienst (zoals zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget) hoeft u niet mee te rekenen als inkomen.

Kan ik meedoen met mijn vermogen?
Naast uw netto maandinkomen is ook uw vermogen bepalend voor deelname aan de zorgverzekering via de gemeente. Als u alleenstaand bent (zonder kinderen), mag u maximaal € 6.120 aan vermogen hebben. Voor een echtpaar of alleenstaande ouder (met ten laste komende kinderen) geldt een maximaal vermogen van € 12.240.

Heeft u meer vermogen dan het genoemde bedrag, dan kunt u geen gebruik maken van dit aanbod van de collectieve zorgverzekering via de gemeente.

Kan ik meedoen als ik mijn woning deel met meerdere volwassenen?
Wanneer u uw woning deelt met meer volwassenen van 21 jaar of ouder kunt u te maken krijgen met de kostendelersnorm. De hoogte van uw bijstandsuitkering is dan afhankelijk van het aantal medebewoners met wie u de kosten kunt delen. Hoe meer medebewoners met wie u de kosten kunt delen, hoe lager uw individuele uitkering. Denkt u dat de kostendelersnorm op uw situatie van toepassing is? En wilt u weten welke inkomensgrens voor u geldt? Neem dan contact op met ons. 

Drie zorgpakketten

De zorgverzekering via de gemeente bestaat uit drie onderdelen: de verplichte basisverzekering, een aanvullende zorgverzekering en een tandartsverzekering.

U kunt kiezen uit drie verschillende zorgpakketten. Voordat u een pakket kiest, is het goed om na te denken welke zorg en/of medicijnen u volgend jaar denkt nodig te hebben. Als u verwacht in 2020 niet veel zorg nodig te hebben, dan is pakket 1 mogelijk een goede keuze. Als u verwacht dat u in 2020 een gemiddelde hoeveelheid zorg nodig hebt, maar wel graag wilt profiteren van extra’s, dan is pakket 2 wellicht geschikt voor u.

Als u in 2020 veel zorg nodig hebt (bijvoorbeeld door een chronische ziekte of een handicap) dan biedt pakket 3 de meeste vergoedingen. Pakket 3 past daarom goed bij mensen met hoge zorgkosten. Zeker voor mensen met een Wmo-voorziening kan pakket 3 interessant zijn. De eigen bijdrage voor een Wmo- en WLZ-voorziening wordt in pakket 3 namelijk vergoed tot een maximum van € 375,- per jaar.

Premies

Dit zijn de zorgpremies van de drie pakketten waar u uit kunt kiezen:

 • Bij Pakket 1 betaalt u € 125,49 premie per maand.
 • Bij Pakket 2 betaalt u € 136,44 premie per maand.
 • Bij Pakket 3 betaalt u € 149,96 premie per maand.

Op www.gezondverzekerd.nl/hardenberg leest u wat er verzekerd is in Pakket 1, Pakket 2 en Pakket 3.

Aanvragen

Als u in aanmerking komt, kunt u de zorgverzekering eenvoudig aanvragen. Download en print onderstaand aanvraagformulier. Stuur het ingevulde formulier vóór 23 december 2019 in een envelop (zonder postzegel) naar:

Gemeente Hardenberg
Afdeling MD
Antwoordnummer 18
7740 VK Hardenberg

Of stuur het ingevulde formulier per e-mail naar zorgverzekering@hardenberg.nl 

Vragen

Vragen over de zorgverzekering 2020 kunt u ook via de e-mail sturen aan: zorgverzekering@hardenberg.nl, of bellen met 14 0523. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Heeft u inhoudelijke vragen over de zorgpakketten of over uw gezondheidssituatie? U kunt dan terecht bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis, telefoonnummer 071 751 00 33.

Vindt u het lastig om het formulier in te vullen, dan kan Raad & Recht u hiermee helpen. Kijk voor de inloopuren op www.raadenrecht.nl/contact/

Uw vraag aan Samen Doen

Gaat er iets niet helemaal goed op het gebied van werk, welzijn, wonen of zorg? Wij helpen u graag.

Inloopuren

De teams van Samen Doen houden elke week een inloopuur. Bekijk een overzicht met inloopuren.