Tegemoetkoming energiekosten 2023

Het lijkt er op dat er ook in 2023 een Energietoeslag komt. Dit is geld voor inwoners met lage inkomens om de gestegen energiekosten te betalen. We verwachten dat deze toeslag net als in 2022 € 1.300 is.

De gemeente Hardenberg heeft er voor gekozen om in maart van dit jaar al een deel van de Energietoeslag 2023 als voorschot uit te betalen. Iedereen die de Energietoeslag van 2022 heeft ontvangen heeft toen € 500 gekregen. We gingen ervan uit dat de inwoners die het voorschot hebben ontvangen later dit jaar nog € 800 krijgen.

Er is nog geen nieuwe wet

Voor de gemeente is er een wet nodig om de Energietoeslag voor 2023 uit te kunnen voeren. Deze wet is er nog niet. Het kabinet is gevallen. Het is onduidelijk wanneer er een beslissing komt over de Energietoeslag 2023. Dit betekent dat we als gemeente de uitvoering van de Energietoeslag 2023 uit moeten stellen. Als de wet er is kunt u de toeslag weer aanvragen.

Hebt u dit jaar al € 500 ontvangen? Dat hoeft u niet terug te betalen

In maart van dit jaar hebben sommige inwoners al € 500 energietoeslag ontvangen. Dit was een voorschot op de energietoeslag van 2023. Maar werd uitbetaald volgens de regels van de energietoeslag 2022.

Viel u onder de regels van de energietoeslag 2022? En hebt u daarom in maart de € 500 ontvangen? Dan hoeft u dit niet terug te betalen.

Hoge energiekosten en een laag inkomen?

Hebt u hoge energiekosten en een laag inkomen? Dan kunt u een aanvraag voor ‘individuele bijzondere bijstand’ doen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten deze regeling te verlengen. 

Meer informatie en aanvragen

Geld en energie besparen?

Wilt u met simpele oplossingen een lagere energierekening? Dan kunt u contact opnemen met de energiecoach uit de gemeente Hardenberg. De adviezen van de energiecoach zijn altijd gratis.

Meer informatie en contact

Zorgen over het betalen van rekeningen?

Hebt u geldzorgen, vragen over geld of (dreigende) schulden? Dan kunt u ook bij de gemeente terecht. Voor professionele ondersteuning bij schulden, maar ook voor een gratis adviesgesprek.

Bel hiervoor met de schulddienstverleners via 14 0523 of mail naar schulddienstverlening@hardenberg.nl.

Uw vraag aan Samen Doen

Gaat er iets niet helemaal goed op het gebied van werk, welzijn, wonen of zorg? Wij helpen u graag.

Inloopuren

De teams van Samen Doen houden elke week een inloopuur. Bekijk een overzicht met inloopuren.