Patrick Waninge

“Het Pak je Kans fonds voelde als mijn laatste kans”

Om het aantal Hardenbergers in de bijstand te verkleinen en de zelfredzaamheid van mensen te vergroten, is het Pak je Kans fonds in het leven geroepen. Dit fonds biedt mensen de mogelijkheid om hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het Pak je Kans fonds is bedoeld voor inwoners met de laagste inkomens die zich graag willen ontwikkelen, maar hier geen geld voor hebben. Patrick Waninge (39) is één van de eerste inwoners die deze kans met beide handen aanpakte.

Nog een paar weken, dan zit Patricks opleiding erop en is hij geschoold ervaringsdeskundige. Iets waar hij al jaren van droomt, maar wat er door omstandigheden nooit van gekomen is. Patrick heeft een bewogen leven achter de rug. Verslaving en dakloosheid hebben zijn leven getekend. Op zijn 35e kreeg hij, met hulp van het Leger des Heils, zijn leven weer op de rit.

Een kamer in Rheezerveen, een nieuwe omgeving en een schone lei zorgden ervoor dat Patrick, die opgroeide in Hoogeveen en Emmen, zijn leven langzaam terug kreeg. Toen het punt kwam dat hij zich graag weer nuttig wilde maken, klopte hij aan bij Inloophuis Hardenberg waar hij als vrijwilliger aan de slag kon.

“Deze bijdrage heeft voor mij een wereld van verschil gemaakt. Daar valt of staat alles mee wat ik nu doe.”

De laatste kans
“Mocht ik hieruit komen, dan wil ik hier wat mee. Die gedachte spookte al vroeg door mijn hoofd”, vertelt Patrick. “Ik wil mijn verleden gebruiken om anderen te helpen of te behoeden voor wat ik zelf heb doorstaan.” Toen een re-integratietraject door gebrek aan financiële middelen spaak liep, leken er weinig opties over om Patricks droom te verwezenlijken. Tot een pedagoog van Stichting Prinshuizen hem tipte over het nieuwe, unieke fonds van de gemeente Hardenberg. “De naam kon niet beter gekozen, want dit voelde echt als mijn laatste kans.”

Met een duidelijk plan was de bijdrage snel geregeld. Inmiddels gaat hij elke week naar de Hanzehogeschool waar hij de Groninger Opleiding Ervaringsdeskundigheid volgt. “Een mooie opleiding waar aandacht is voor eigen herstel en voor je rol als hulpverlener”, vertelt Patrick, die naast zijn studie een stageplek heeft gekregen bij Stichting Prinshuizen, een kleinschalige maatwerkvoorziening in Slagharen waar zes jongvolwassenen beschermd en begeleid wonen.

Dankzij het Pak je Kans fonds en de kans die hij kreeg van eigenaresse Jolanda Prins om zonder zorgopleiding een plek te krijgen in haar team, ziet Patrick zijn toekomst rooskleurig in. Voorlopig zal hij als ervaringsdeskundige vooral een luisterend oor bieden aan de bewoners, maar een vervolgopleiding als zelfstandig woonbegeleider staat voor later op de planning.

Deuren geopend
Het Pak je Kans fonds heeft Patrick nieuwe energie gegeven en deuren geopend. “Hoe uitzichtloos de situatie ook is, hou vol. Durf te dromen en geef niet op. De bijdrage kwam voor mij op het juiste moment en heeft een wereld van verschil gemaakt. Daar valt of staat alles mee wat ik nu doe."

Als ervaringsdeskundige kan hij nu van meerwaarde zijn in de zorg. “Ook al is het alleen maar omdat je precies weet hoe iemand zich voelt. Soms willen mensen niet dat er gelijk een oplossing voor ze wordt bedacht, maar willen ze alleen maar begrepen worden”, weet Patrick uit ervaring. Hij hoop dat hij in de toekomst met zijn werk een verschil kan maken in iemands leven. “Het duurde bij mij heel lang voordat de juiste persoon op mijn pad kwam, waardoor ik mijn problemen wèl kon oplossen”, vertelt Patrick. “Omdat hij het op zijn eigen manier deed. Ooit hoop ik dat ik die persoon kan zijn voor anderen.”

Uw vraag aan Samen Doen

Gaat er iets niet helemaal goed op het gebied van werk, welzijn, wonen of zorg? Wij helpen u graag.

Inloopuren

De teams van Samen Doen houden elke week een inloopuur. Bekijk een overzicht met inloopuren.