Esther van der Vloet

“Dit is voor mij dé kans om een stap vooruit te komen”

Om inwoners met weinig geld de kans te geven op een betere toekomst heeft de gemeente Hardenberg het Pak je Kans fonds opgezet. Dit fonds geeft mensen de mogelijkheid hun kansen op een baan te verbeteren. Of zich op een andere manier in te zetten voor de samenleving. Het Pak je Kans fonds is bedoeld voor inwoners met de laagste inkomens die zich graag willen ontwikkelen. Esther van der Vloet (36) stuitte bij toeval op het fonds dat haar kansen op een betere baan enorm heeft vergroot.

“Meer stabiliteit op werkgebied, meer financiële zekerheid en minder stress. Het wordt straks allemaal beter.”

Een toekomstbestendige carrière die voldoende financiële zekerheid biedt. Dat is waar Esther van der Vloet al jaren naar zocht. Door de bijdrage uit het Pak je Kans fonds kan ze eindelijk uitkijken naar een leven zonder financiële zorgen. Esther startte vorige maand met een opleiding in de ICT. Dit zal haar positie op de arbeidsmarkt aanzienlijk verbeteren.

Esther woont met haar twee honden in een duplexwoning in Balkbrug. Twintig uur per week werkt ze als kwaliteitsmedewerker bij DHL in Zwolle. “Een prima baan. Ik heb het er naar mijn zin, maar van de twintig uur die ik er kan werken kan ik maar net, of soms net niet, rondkomen”, vertelt Esther. “Wat extra’s zit er niet in. Er is geen uitzicht op meer uren en er zijn geen mogelijkheden om door te groeien.”

De afgelopen jaren had ze veel verschillende baantjes. Zo werkte ze bij de post en in de snackbar, maar nergens kon ze iets opbouwen. “Ik zat echt een beetje vast”, zegt Esther, die in het verleden de opleiding HBO Bouwkunde begon, maar door ziekte en overlijden van haar vader de opleiding niet heeft kunnen afmaken. Na een burn-out voelde het alsof ze weer opnieuw moest beginnen.

Buiten de boot
Bij toeval stuitte ze op het Pak je Kans fonds, toen ze op de website van de gemeente Hardenberg naar iets anders zocht. “Ik las het door en klikte het vervolgens weg, want vaak val ik net buiten de boot. Of ik ben te oud, of te jong, of te hoog opgeleid, of ik kom niet in aanmerking omdat ik gewoon werk heb”, schetst Esther haar probleem. Ze bekeek het nog eens en zag dat het Pak je Kans fonds ook voor haar iets kon betekenen.

In een plan legde ze haar idee uit: de MBO opleiding Software Development volgen, om zo haar toekomstkansen te vergroten. Ze kreeg een bijdrage uit het fonds en inmiddels is ze gestart met de tweejarige thuisstudie. “Ik ben heel blij, ik zie het echt als een kans. Dé kans om een stap vooruit te komen”, zegt Esther die zeer bewust voor deze opleiding koos. “In de bouwkunde zie ik nu geen stabiele toekomst en ik wilde iets kiezen dat blijft en waar de baankansen groot zijn. Computers blijven, en de vraag naar ICT-mensen ook.” Een praktische keuze, maar wel één die past bij haar interesses. “Programmeren is iets wat ik erg leuk vind. Hobbymatig was ik dus ook al veel achter mijn computer te vinden.”

Nieuwe start
Dit diploma is het begin van een nieuwe start voor de vrouw uit Balkbrug. “Ik hoop tijdens mijn studie leuk werk te vinden en ik verwacht dat dit alles ook thuis door zal werken. Ik kan mijn huis eens een likje verf geven, een keer nieuwe kleren kopen en ik hoef me niet constant zorgen meer te maken of de auto het nog wel redt. Een stabiele baan zal alles verbeteren.”

Uw vraag aan Samen Doen

Gaat er iets niet helemaal goed op het gebied van werk, welzijn, wonen of zorg? Wij helpen u graag.

Inloopuren

De teams van Samen Doen houden elke week een inloopuur. Bekijk een overzicht met inloopuren.