Verzilverlening

Wilt u graag zo lang mogelijk comfortabel en veilig blijven wonen in uw eigen huis? Dan kunt u met de Verzilverlening eenvoudig uw huis levensloopbestendig verbouwen. Zonder dat uw maandlasten hoger worden.

Met de Verzilverlening gebruikt u de overwaarde van uw woning voor het aanpassen van uw huis. 

Voor wie is de Verzilverlening?

 • U woont in de gemeente Hardenberg.
 • U bent ouder dan 58 jaar.
 • Uw eventuele partner of mede-eigenaar van de woning is ook ouder dan 58 jaar.
 • U hebt een eigen woning.
 • Uw woning is meer waard dan de hoogte van uw hypotheek.

Wat kunt u met de Verzilverlening?

 • Levensloopbestendig maken van de woning. Denk aan het installeren van een traplift.

Eventueel samen met:

 • Energiebesparende voorzieningen. Zoals spouwmuurisolatie of dubbel glas.

Aanvragen

Wilt u de Verzilverlening aanvragen? Dan doet u eerst hiervoor een verzoek bij de gemeente. Bij dit verzoek stuurt u een offerte mee van de werkzaamheden.

Voldoet u aan de gemeentelijke voorwaarden? Dan sturen wij u een toewijzingsbrief. Met deze brief vraagt u de Verzilverlening aan bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). SVn bepaalt of u in aanmerking komt voor de lening. SVn geeft de lening en zorgt voor de administratie.

Hoe werkt de Verzilverlening

 • Het bedrag dat u kunt lenen is minimaal € 2.500 en maximaal € 40.000.
 • U gebruikt tenminste € 2.500 voor het levensloopbestendig maken van uw huis.
 • Doet u ook nog aanpassingen om uw huis duurzamer te maken? Dan kunt u de lening ook daarvoor gebruiken.
 • Denk vooraf goed na over de kosten die u wilt maken. De lening kunt u later niet verhogen. Ook kunt u mogelijk niet nog een lening afsluiten op uw woning.

Over het bedrag dat u leent, betaalt u wel rente maar geen aflossing. De rente wordt elk jaar opgeteld bij uw schuldrest. U lost de lening af aan het eind van de looptijd, als u uw huis verkoopt of bij overlijden.

Informeer vooraf goed of de Verzilverlening geschikt is voor uw situatie

De rente van de Verzilverlening wordt jaarlijks bij uw schuld opgeteld. Hierdoor loopt het bedrag dat u bijvoorbeeld bij verkoop terug moet betalen behoorlijk op.

Het afsluiten van de lening kan ervoor zorgen dat u niet heel makkelijk naar een andere woning kunt verhuizen. Informeer daarom goed of de Verzilverlening geschikt is voor uw situatie.

Hebt u vragen?

Wilt u meer informatie over de voorwaarden van de Verzilverlening? Of hebt u andere vragen? Mail naar verzilverlening@hardenberg.nl. Of bel ons op 14 0523.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.