Vervangen straatverlichting

In verschillende wijken wordt de openbare verlichting nog energiezuiniger. In opdracht van de gemeente Hardenberg voert Limitec preventief onderhoud uit aan de openbare verlichting.

LED-verlichting is energiezuiniger, milieuvriendelijker, minder storingsgevoelig en de kosten voor onderhoud zijn veel lager. 

Deze nieuwe verlichting wordt bovendien door inwoners en weggebruikers als veel prettiger ervaren. De zichtbaarheid en kleurherkenning wordt aanzienlijk beter.

Planning

Het vervangingsprogramma neemt circa zes jaar in beslag. De eerste fase is in 2018 uitgevoerd, waarbij de verlichting is vervangen in Balkbrug, Hardenberg, Kloosterhaar, Lutten en Slagharen.

De tweede fase wordt uitgevoerd in 2019. In deze fase wordt de verlichting vervangen in de kernen Ane, Baalder, Bruchterveld, De Krim en Gramsbergen.

In de komende jaren volgt ook de verouderde verlichting in overige wijken. Circa 9.000 armaturen worden vervangen. Via het document onderaan de pagina kunt u bekijken welke straten/buurten in 2019 worden aangepakt.

Document

TitelTypeGrootteDownload
Locaties vervangen verlichting in 2019 PDF7,02 MBDownload

Mogelijk toe te passen armaturen

Lantaarnpaal tot 4 meter hoog
Lantaarnpaal tot 4 meter hoog
Lantaarnpaal hoogte 6 meter en hoger
Lantaarnpaal hoogte 6 meter en hoger

Bewust Verlichten

De armaturen worden voorzien van een dimmer om minder licht te geven op tijdstippen dat dit verantwoord is en meer licht te geven wanneer dat nodig is. 

Daarmee past het vervangen van de openbare verlichting binnen het programma Duurzaamheid en Bewust Verlichten. Doel van Bewust Verlichten is het tegengaan van lichtvervuiling en overdaad aan verlichting. 

Binnen het programma Bewust Verlichten wordt samen met instellingen, ondernemers en bewoners ook onderzocht of private verlichting anders en minder kan. Bijvoorbeeld in het geval van reclameverlichting in nachtelijke uren. Soms kun je met een eenvoudige tijdschakelaar al veel bereiken.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.