Bewoning recreatiewoningen

Permanente bewoning van een recreatieverblijf is in de gemeente Hardenberg niet toegestaan. De gemeente treedt handhavend op bij permanente bewoning van een recreatiewoning.

Er is onder andere sprake van permanente bewoning als het recreatieverblijf het feitelijk hoofdverblijf is. Dit is in strijd met de geldende bestemmingsplannen voor recreatieterreinen. Niet handhavend optreden zou daarnaast een aantasting zijn van het toeristisch kwalitatieve product van de gemeente Hardenberg.

Voorwaarde
Om in een recreatiewoning te kunnen verblijven, moet u dus in ieder geval op een andere locatie de beschikking hebben over een hoofd(woon)verblijf, dat ook daadwerkelijk bestemd is voor permanente bewoning. Het mag hierbij dus niet gaan om een zogenaamd postadres of een papieren adres. Zie hiervoor ook het Plan van Aanpak permanente bewoning recreatieverblijven (PDF, 68 kB).

Beleid
De gemeente Hardenberg geeft geen gedoogverklaringen af en werkt in deze gevallen ook niet mee aan verzoeken voor het wijzigen van bestemmingsplannen voor recreatieterreinen.

Wijziging per 20 november 2012
De gemeenteraad heeft op 20 november 2012 besloten tot wijziging van de uitvoering van het beleid permanente bewoning recreatieverblijven. Meer hierover kunt u lezen in onderstaande documenten.

Raadsvoorstel wijziging aanpak handhaving permanente bewoning recreatieverblijven (PDF, 78 kB)
Bijlage permanente bewoning recreatieverblijven (PDF, 105 kB)

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.