Plukveldjes

We hebben inwoners van de gemeente Hardenberg gevraagd om locaties aan te dragen voor de realisatie van zogenaamde plukveldjes. Op deze pagina vindt u meer informatie over de plukveldjes en de toegewezen locaties.

Een plukveldje is een stuk gazon dat met een mengsel van wilde bloemen en kruidachtige planten worden ingezaaid. Plukveldjes zijn vanwege de grote variatie aan plantensoorten een rijke bron van nectar voor bijen, vlinders en andere insecten. Zodra het plukveldje in bloei staat, mag u de bloemen plukken om er een mooi veldboeket van te maken. 

Locaties

Naast dat plukveldjes goed zijn voor de bijen en vlinders, kunnen ook inwoners plezier hebben van de plukveldjes. Zij mogen de bloemen uit de plukveldjes namelijk plukken voor een mooi veldboeket.

Inwoners uit de gemeente konden tot uiterlijk 15 maart online een bepaalde locatie voor een plukveldje aandragen. Een selectie van alle aanvragen bleek daadwerkelijk geschikt voor de realisatie van een plukveldje. In het overzicht hieronder is te zien op welke locaties een plukveldje wordt gerealiseerd.

Overzicht plukveldjes
Kern   Locatie
Ane   De Vaart tussen nr 37-47
Balkbrug    De Omloop 2
Bergentheim   Nieuwe Slotweg 13
De Krim   Beukenlaan, bij beuken
Dedemsvaart     Baron van Dedemlaan 1
Gramsbergen     De Telgte, rand langs vijver
Hardenberg, Baalder     Nabij kinderboerderij
Hardenberg, Baalderveld   Naast Margriet 23
Hardenberg, centrum   Lage Gaardenstraat 1-7
Hardenberg, Hazenbos   Langs Sumpelpad
Hardenberg, Heemse   Hessenweg 52-54
Hardenberg, Heemse    Oelenveerstraat
Hardenberg, Marslanden    Park Boesemeer
Hoogenweg   Park Hoogenweg
Kloosterhaar   Hoek Duijtschstraat/Randweg
Lutten   Ahornstraat
Mariënberg   Wadi naast De Marke 2
Radewijk    Radewijkerweg 12
Sibculo   Schoolstraat voor nr 14-20
Slagharen    Prinses Margrietlaan 2

Nestkastjes en plukveldjes

Het inzaaien van plukveldjes in de bebouwde omgeving levert een goede bijdrage aan de biodiversiteit. Biodiversiteit staat voor de mate van verscheidenheid aan levensvormen in een bepaald leefgebied. De gemeente Hardenberg werkt aan het vergroten van de biodiversiteit door middel van concrete acties voor inwoners, zoals nestkastjes en plukveldjes. Ook andere organisaties zetten zich hiervoor in. Voorbeelden en tips kunt u vinden op:

www.natuurmonumenten.nl/wilde-bloemen
www.operatiesteenbreek.nl/

Contact

Mocht u vragen hebben, kunt u contact opnemen met een medewerker van de afdeling Openbaar Gebied via 14-0523 of een e-mail sturen via www.hardenberg.nl/contact.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.