Openbaar groen

In de dorpen en wijken van de gemeente Hardenberg is over het algemeen veel openbaar groen te vinden. De gemeente Hardenberg zorgt ervoor dat al het openbaar groen, inclusief bedrijventerreinen, begraafplaatsen, zwembad Gramsbergen en sportparken, wordt onderhouden.

Openbaar groen dat onderdeel is van de zogenaamde hoofdgroenstructuur, wordt niet verkocht of verhuurd omdat dit groen het groene karakter van de gemeente waarborgt.

Met het beschikbare geld streeft de gemeente ernaar het onderhoud van het openbaar groen te laten voldoen aan het kwaliteitsbeeld 'Basis' van de Kwaliteitscatalogus openbare ruimte van het kennisplatform CROW. Het onderhoud van het groen is dan ook slim op elkaar afgestemd, personeel en machines worden daarbij zo efficiënt mogelijk ingezet. De gemeente zorgt er hierbij voor dat al het groen periodiek aan de beurt is voor onderhoud. Hoe vaak een groenstrook of beplanting onderhouden wordt, is afhankelijk van het type beplanting.

In het volgende overzicht ziet u de frequentie van het onderhoud van openbaar groen. Zo weet u wat u van de gemeente kunt verwachten.

  • Gazons en trapvelden worden wekelijks gemaaid.
  • Bermen worden, afhankelijk van de ligging, één tot vier keer per jaar gemaaid.
  • Heesters worden afhankelijk van het type en omstandigheden om de 2 jaar, of 6 keer per jaar gesnoeid.
  • Bosplantsoen wordt om de 6 jaar gesnoeid.
  • Grote bomen worden eens per 6 jaar gesnoeid.
  • Kleine bomen worden eens per 3 jaar gesnoeid.
  • Hagen worden 2 keer per jaar geknipt.
  • Bestrating waar groen tussen staat, wordt 2 keer per jaar behandeld.
  • Zandbakken worden 1 keer per jaar ververst.

Als extra service worden in de tijd dat het meeste blad van de bomen valt bladhekken geplaatst.

Natuurlijk beheer
Het bosplantsoen met inheemse struiken wordt natuurvriendelijk onderhouden. Dat geldt ook voor de vijverranden. Het openbaar groen wordt nagenoeg zonder chemische middelen onderhouden. Alleen probleemonkruiden worden bestreden.

Heeft u toch nog opmerkingen over het groen, bijvoorbeeld overhangend groen dat voor verkeersonveilige situaties zorgt? Neem dan contact op met de Publieksdienst van de gemeente.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.