Karakteristieke gebouwen of plekken

In de gemeente Hardenberg zijn veel gebouwen en plekken die niet weg te denken zijn uit het straatbeeld. Of gebouwen en plekken die belangrijk zijn voor de geschiedenis. Het kan gaan om een karakteristiek gebouw op een prominente plek, een park met een bijzondere vijver of een kanaal dat bepalend is voor een dorp.

Deze gebouwen en plekken horen bij de identiteit van onze gemeente. Ze maken onze kernen aantrekkelijker om in de wonen, werken en recreëren.

Toch staan ze vaak niet op de gemeentelijke of Rijksmonumentenlijst. We hebben daarom deze gebouwen en plekken in de vijftien verschillende kernen in kaart gebracht. Hiermee kunnen we ze in de toekomst beter beschermen bij ontwikkelingen. De lijst hebben we samen gemaakt met inwoners, Plaatselijke Belangen en historische Verenigingen.

Verschil met een gemeentelijk monument

Bij een gemeentelijk monument kijken we naar bijvoorbeeld de binnenkant, een bijgebouw of de erfafscheiding. Dat hebben we voor de karakteristieke gebouwen of plekken niet gedaan. We hebben alleen gekeken naar het deel van het gebouw of de plek dat je vanaf de straat kunt zien. Daarbij hebben we gelet op de ligging, de geschiedenis en de architectuur.

In het document hieronder staan de karakteristieke gebouwen en plekken.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.