Hondenuitlaatstroken

In samenwerking met Plaatselijke Belangen zijn in de meeste kernen hondenuitlaatstroken aangewezen.

Het hondenbeleid in de gemeente Hardenberg bepaalt dat hondenbezitters zelf verantwoordelijk zijn voor een hondenpoepvrije openbare ruimte. De gemeente zorgt voor uitlaatstroken.

Kenmerk van een uitlaatstrook is, dat men de hond hier mag laten poepen, zonder zelf de ontlasting te hoeven opruimen. Een aantal keren per jaar wordt de uitlaatstrook door de gemeente gereinigd met behulp van de hondenpoepzuiger. 

Buiten de aangewezen uitlaatstroken geldt voor de hondenbezitter wel de verplichting om zelf meteen de poep op te ruimen. Dat geldt op alle openbare plaatsen. Het is daarom handig om altijd een zakje of schepje mee te nemen als u met de hond gaat wandelen. Het poepzakje kunt u thuis weggooien in de afvalcontainer of in een gewone afvalbak langs de route.

Boete
Het is ook verboden om uw hond te laten lopen op speelveldjes en kinderspeelplaatsen. De controle hierop wordt uitgevoerd door toezichthouders van THV. De boete die staat op het niet opruimen van de uitwerpselen of voor het laten lopen van de hond op een speelplaats of speelweide bedraagt € 140.

Hondenlosloopvelden

Op de volgende locaties kunt u uw hond niet aangelijnd laten lopen, spelen en rennen. Het is op deze locaties wel nodig dat u zelf de uitwerpselen van uw hond opruimt.

  • Hondenstrandje aan de Kotermeerstal in Dedemsvaart
    (let op: alleen toegankelijk voor honden van 1 oktober tot en met 31 maart)
  • Veld links van de Albert Schweitzerlaan in de wijk Baalder in Hardenberg.

Wijzigingen voorzieningen in Dedemsvaart

Voor honden worden in 2019 in Dedemsvaart nieuwe uitlaatstroken en losloopvelden gerealiseerd. Een aantal bestaande hondenuitlaatstroken komen (gedeeltelijk) te vervallen. Bekijk een overzicht met wijzigingen.

Initiatieven van bewoners en hondenbezitters

Niet in alle gebieden is ruimte voor aanleg van een hondenuitlaatstrook. Soms is de loopafstand naar een dergelijke uitlaatstrook te groot. Dan is het ook toegestaan om de hondenpoep met een zakje op te ruimen en in een gewone afvalbak te gooien. Als ook geen afvalbak aanwezig is, zal de gemeente eerst proberen dit op te lossen door het verplaatsen van een bestaande afvalbak. Desnoods zal er een extra bak worden geplaatst. 

De gemeente staat daarnaast welwillend tegenover particuliere initiatieven, bijvoorbeeld om ergens een hondenspeelveld te realiseren. Voorwaarde is wel dat deze initiatieven kunnen rekenen op de steun van omwonenden en dat deze met beperkte middelen kunnen worden gerealiseerd. Inwoners kunnen hiervoor contact opnemen met de afdeling Openbaar Gebied van de gemeente Hardenberg.

Locaties hondenuitlaatstroken

Wilt u uw hond uitlaten? Dat kan op een hondenuitlaatstrook. Bekijk hieronder de plattegronden van de hondenuitlaatstroken in de gemeente Hardenberg.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.