Aanvragen nestkastjes

Om het aantal eikenprocessierupsen aankomende zomer in de gemeente te verminderen, biedt de gemeente Hardenberg inwoners de mogelijkheid aan om een gratis nestkastje aan te vragen.

Ophangen van nestkastjes voor mezen kan helpen om het aantal eikenprocessierupsen te verminderen. Mezen eten veel rupsen en aangetoond is dat deze ook de nesten met eikenprocessierupsen te lijf gaan. Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eiken kunnen we proberen dat te stimuleren.

Lees meer informatie over de rol van mezen bij de beheersing van eikenprocessierups en over de geschikte locaties voor nestkasten op de website van Nature Today.

De nestkastjes worden gemaakt door leerlingen van de school Pro Hardenberg. De leerlingen helpen ook bij de verspreiding van de kastjes.

Aanvragen

Let op: door de enorme vraag zijn er geen nestkastjes meer op voorraad. Er worden momenteel nieuwe nestkastjes bijgemaakt. U kunt dus een nestkastje aanvragen, maar het is nog niet duidelijk wanneer de tweede levering kastjes gereed is. De tweede levering nestkastjes wordt, net als de eerste, op volgorde van ontvangst van de aanvraag uitgedeeld.

Als u al een nestkastje heeft aangevraagd, ontvangt u binnenkort per e-mail meer informatie over de datum en locatie waar u het nestkastje kunt ophalen.

Voorwaarden

 • Uw aanvraag wordt op de wachtlijst geplaatst.
 • De actie geldt zolang de voorraad strekt.
 • U bent woonachtig in de gemeente Hardenberg.
 • Per adres kan één nestkastje worden aangevraagd.
 • U hangt het nestkastje zelf op in de (gemeentelijke) boom.
 • U zorgt zelf voor onderhoud van het nestkastje.

Het is niet mogelijk meer om een nestkastje aan te vragen. De gemeente Hardenberg dankt iedereen voor de interesse. Als u een nestkastje heeft aangevraagd, ontvangt u binnenkort per e-mail meer informatie over de datum en locatie waar u het nestkastje kunt ophalen.

Aanvragen

Als u woonachtig bent in de gemeente Hardenberg, kunt u een nestkastje aanvragen voor een eikenboom bij uw woning. Een nestkastje vraagt u uiterlijk 31 december 2018 aan via onderstaand formulier.

Na uw aanmelding ontvangt u per e-mail meer informatie over de datum en locatie waar u het nestkastje kunt ophalen.

Voorwaarden

 • De actie geldt zolang de voorraad strekt.
 • U bent woonachtig in de gemeente Hardenberg.
 • Per adres kan één nestkastje worden aangevraagd.
 • U hangt het nestkastje zelf op in de (gemeentelijke) boom.
 • U zorgt zelf voor onderhoud van het nestkastje.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.