Onkruid

Bij het onderhoud van de openbare ruimte van de gemeente Hardenberg hoort ook onkruidbestrijding op stoepen en wegen. Aannemer DonkerGroen uit Hoogeveen voert de onkruidbestrijding uit voor de gemeente.

Bestrating waar groen tussen staat, wordt behandeld tot het voldoet aan de gestelde kwaliteit. Zo lang onkruid binnen bepaalde normen blijft, mag het aanwezig zijn. 

Bekijk een overzicht met veelgestelde vragen

Schoffelen
Met schoffelen haalt de gemeente het onkruid tussen de beplanting weg. Elke wijk hebben we opgedeeld in vier delen. Elke week schoffelen we in een van de delen. Dit betekent dat we ongeveer eens in de vier weken bij u in de buurt schoffelen.

Bij grovere beplanting en hoge struiken mag onkruid blijven groeien. Daarom schoffelen we daar niet. De randen langs de weg of het trottoir en naastgelegen gazons worden langs grovere beplanting en hoge struiken wel geschoffeld. 

Bestrijdingsmethoden
Het is verboden om onkruid (preventief) chemisch te bestrijden. Onkruid kan dus pas bestreden worden, als het zichtbaar aanwezig is. Na de bestrijding (bijvoorbeeld door verbranden) wordt het geleidelijk door de natuur afgebroken. 

Bij het bestrijden van onkruid gebruikt de gemeente Hardenberg een combinatie van hete lucht en afmaaien. Het afmaaien van onkruid gebeurt vooral op moeilijk bereikbare plekken, zoals onder zitmeubilair, rondom lichtmasten in de trottoirs en rondom afvalbakken. Het maaisel mag blijven liggen als het binnen de gestelde norm blijft.

De gemeente Hardenberg werkt bewust aan een schoner en veiliger milieu, door het gebruik van branden en afmaaien als bestrijdingsmethoden.

Kwaliteit
Voor het verwijderen van onkruid hanteert de gemeente de basiswerkwijze. Uitzondering hierop vormen alle begraafplaatsen en de stads- en dorpscentra van Dedemsvaart, Gramsbergen, Hardenberg en Slagharen. Voor deze locaties geldt een hoger vastgesteld kwaliteitsbeeld.

Maak een melding

Heeft u een opmerking over de openbare ruimte? Is er bijvoorbeeld bij u in de buurt iets kapot, of wilt u vervuiling of een gevaarlijke situatie melden? Dan kan dit online bij het Meldpunt Openbare Ruimte.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.