Wat de gemeente doet

De gemeente zet zich in voor meer natuur in het openbaar gebied. We richten ons daarbij vooral op het verhogen van het aantal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Bijvoorbeeld door nestkastjes op te hangen, of het inzaaien van plukveldjes.

Natuurlijke vijanden zijn bijvoorbeeld koolmezen, pimpelmezen, mussen, spreeuwen en vleermuizen. Maar ook roofinsecten zoals sluipwespen, sluipvliegen en lieveheersbeestjes. Deze dieren eten de processierupsen of de vlinders die uit deze rupsen voortkomen.

Omvorming van gazons

Op verschillende plekken vormen we gazons om naar meer natuurlijk gras. Sommige grasvelden hebben we ingezaaid met speciale kruiden- en bloemrijke mengsels. Deze en ook andere grasvelden maaien we niet wekelijks, maar alleen nog een paar keer per jaar. In de voor- en nazomer. Sommige grasstroken laten we in de winter hoog.

Omvorming van gazons naar hoger en bloemrijker gras doen wij in alle dorpen en woonwijken in de gemeente.

Buiten de bebouwde kommen hebben we een aantal bermen ingezaaid met een kruidenmengsel. We maaien veel bermen minder. En waar we wel maaien, halen we het maaisel steeds vaker weg.

Toekomst

In de komende jaren willen we nog meer doen om de biodiversiteit te verbeteren. En het leefgebied voor insecten, vogels en andere dieren aantrekkelijker te maken. Zoals:

  • minder grasmaaien rondom eikenbomen
  • inzaaien grasvelden met bloemen
  • aanleggen van plukveldjes
  • planten van bloembollen
  • bloeiende en vruchtdragende bomen en struiken
  • plaatsen nestkastjes, vleermuiskasten en insectenhotels.

Door deze maatregelen komt er voedsel en schuilgelegenheid. Ook wordt het natuurlijk evenwicht hersteld.  Zo kunnen we bijvoorbeeld de eikenprocessierups op een natuurlijke manier bestrijden. Het openbaar groen wordt daarbij nog kleurrijker en mooier. Een win-win situatie!

Kom met initiatieven

Bij het vergroten van de biodiversiteit willen wij graag gebruik maken van initiatieven uit de samenleving. Wilt u zelf aan de slag in uw buurt of wijk, in het bijzonder ter bestrijding van de eikenprocessierups? Of hebt u een vraag of opmerking over deze pagina? Laat het ons horen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.