Wat de gemeente doet

Wij werken al een tijd aan het verbeteren van de biodiversiteit. Dat doen we op allerlei verschillende manieren. We vertellen u er graag meer over.

Ook u kunt iets doen voor meer biodiversiteit in uw eigen tuin. Bijvoorbeeld meer bloemen zaaien, of een insectenhotel bouwen. Kijk voor tips eens op onze speciale website www.biodiversiteit-hardenberg.nl.

Nestkastjes, vleermuiskasten en sluipwespkasten

In 2018 en 2019 heeft de gemeente nestkastjes uitgedeeld aan inwoners. Er zijn toen 2.000 nestkastjes opgehangen.

In 202 en 2021 hebben we zelf ook nog 1100 nestkastjes, 500 vleermuiskasten en 17 sluipwespkasten opgehangen. Deze kasten plaatsen we in de buurt van eikenbomen. Omdat daar de eikenprocessierups in zit. De vogels, vleermuizen en insecten die hierop af komen, eten de rupsen op.

In totaal hangen er dus al meer dan 3.000 nestkastjes door de hele gemeente heen.

Natuurlijk gras

We veranderen 25% van alle gazons naar natuurlijke grasvelden. Natuurlijk gras is hoger gras waarin bloemen en kruiden de kans krijgen om te groeien en bloeien. Hierdoor ontstaat voedsel en schuilgelegenheid voor insecten en andere dieren. 

We hebben nu zo'n 170.000 vierkante meter natuurlijk gras gemaakt. Dat zijn ongeveer 25 voetbalvelden. We willen voor 2024 250.000 vierkante meter natuurlijk gras hebben. En dat gaat lukken!

Daarnaast zaaien we ook speciale kruiden op sommige grasvelden. We zitten nu op 20.000 vierkante meter van de 40.000 die we voor 2024 willen inzaaien.

Plukveldjes

In sommige grasvelden hebben we plukveldjes gemaakt. Hier hebben we speciaal bloemenzaad gezaaid. Deze veldjes zien er niet alleen mooi uit. U kunt er ook bloemen plukken. Doe dat dus gerust! Bij ieder plukveldje staat een bordje zodat u kunt zien waar u kan plukken.

Minder vaak maaien

Door minder te maaien, bijvoorbeeld 1 of 2 keer per jaar, verandert gazon in natuurlijk gras. Als we maaien, halen we het maaisel weg. Dan wordt de bodem armer en komen er meer soorten bloemen en kruiden. In de winter laten we sommige grasstroken hoog. Zo blijft er voedsel beschikbaar en plek voor insecten om te overwinteren.

Er blijven genoeg plekken waar we wel regelmatig maaien. Bijvoorbeeld op trapveldjes, speelplaatsen en hondenuitloopveldjes. Of op plekken waar maaien nodig is voor de veiligheid. U ziet dus steeds meer afwisseling in het gras.

Bloembollen

Op 21 plekken door de gemeente heen hebben we bloembollen geplant. Behalve dat bloembollen mooi zijn, bieden ze al vroeg in het voorjaar voedsel aan insecten.

We gaan op nog veel meer plekken bloembollen planten. Dat doen we in het najaar. Zodat we begin 2022 nog meer bloemen hebben.

Meer soorten struiken en bomen

De helft van alle gemeentebomen is eik. De processierups is er dol op. Maar omdat hun brandharen jeuk en irritatie geven, zijn wij niet zo blij met deze rupsen. Daarom kiezen wij ervoor om andere soorten en meer verschillende bomen en struiken te planten.

Vooral soorten die bloeien en vruchten geven. Zoals bijvoorbeeld de sierkers. Hierdoor komt er meer afwisseling in de natuur en meer voedsel voor allerlei soorten dieren.

Blad laten liggen

In de wintermaanden laten we blad vaker liggen. Het is een natuurlijke bemesting van de grond en een schuilplek voor dieren en insecten.

Ook gebruiken we blad om zelf compost (bokashi) van te maken. Deze compost strooien we in de winter in een dikke laag uit tussen planten en struiken in plantsoenen. Een mooie manier om eigen afval te hergebruiken.

Geen gif

Zo langzamerhand nemen we afscheid van ouderwets gif. Er zijn namelijk veel natuurlijkere manieren om onkruid of plagen tegen te gaan. Zo hebben we regelmatig engerlingen in het gras op de sportvelden. Deze maken het gras kapot, en dat willen we niet op het voetbalveld. We gebruiken dan bijvoorbeeld aaltjes. Die zetten we in de grond, en ze eten de engerlingen op. Probleem opgelost!

Maar wat vooral belangrijk is: als we de natuur in balans hebben, hebben we gif eigenlijk niet nodig.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.