Biodiversiteit in de dorpen

In de dorpen en wijken in de gemeente Hardenberg verbeteren we het leefgebied voor insecten, vogels en andere dieren. Hiermee vergroten we de biodiversiteit op deze plekken.

Op verschillende plekken zaaien we grasvelden in met speciale kruiden- en bloemrijke mengsels. In het buitengebied zaaien we de bermen in. Deze bermen en grasvelden maaien we nu niet meer elke week. Alleen nog een paar keer per jaar in de voor- en nazomer.

Sommige grasstroken laten we in de winter hoog. In het najaar worden hier bloembollen en bloeiende struiken geplant. Ook hangen we meer nestkastjes en vleermuiskasten in eikenbomen.

Op deze manier ontstaat een aantrekkelijker leefgebied voor allerlei dieren. Ook komt er er meer voedsel en schuilgelegenheid en wordt het natuurlijk evenwicht hersteld.

Meer biodiversiteit, minder eikenprocessierups

We zorgen hiermee ook voor meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Zoals koolmezen, pimpelmezen, mussen, spreeuwen en vleermuizen. Maar ook roofinsecten zoals sluipwespen, sluipvliegen en lieveheersbeestjes.

Zij helpen ons om de overlast van eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier te bestrijden. En daarbij wordt het openbaar groen nog eens kleurrijker en mooier ook. Een win-win situatie.

Nu gewoon gras, straks bloemrijke kruiden.
Biodiversiteit in Baalder: nu gewoon gras, straks bloemrijke kruiden.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.