Biodiversiteit in Baalder

In de Hardenbergse wijk Baalder verbeteren we het leefgebied voor insecten, vogels en andere dieren. Hiermee vergroten we de biodiversiteit in deze wijk.

Bij dit pilotproject zorgen we vooral voor meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Zoals  koolmezen, pimpelmezen, mussen, spreeuwen en vleermuizen. Maar ook roofinsecten zoals sluipwespen, sluipvliegen en lieveheersbeestjes.

Baalder is een wijk met veel eikenprocessierups
We voeren het pilotproject uit in Baalder. Deze wijk heeft veel eikenbomen. Maar ook veel grasvelden en beplantingen. De natuurlijke vijanden helpen om de overlast van eikenprocessierupsen te verminderen.

Hoe we de biodiversiteit verbeteren
Sommige grasvelden hebben we ingezaaid met speciale kruiden- en bloemrijke mengsels. Deze en ook andere grasvelden maaien we nu niet meer elke week. Alleen nog een paar keer per jaar in de voor- en nazomer.

Sommige grasstroken laten we in de winter hoog. In het najaar worden hier bloembollen en bloeiende struiken geplant. Ook hangen we meer nestkastjes en vleermuiskasten in eikenbomen.

Een aantrekkelijker leefgebied
Op deze manier ontstaat een aantrekkelijker leefgebied voor allerlei dieren. Ook komt er er meer voedsel en schuilgelegenheid en wordt het natuurlijk evenwicht hersteld. 

De eikenprocessierups wordt zo op een natuurlijke manier bestreden. En daarbij wordt het openbaar groen nog eens kleurrijker en mooier ook. Een win-win situatie.

Andere manieren van bestrijden
De eikenprocessierups bestrijden we ook door het preventief spuiten van bomen en door het wegzuigen van nesten. Deze middelen zijn kostbaar en zorgen voor schade aan de natuur. Daarom investeren we juist ook in natuurlijke bestrijding.

Lees meer over deze bestrijding

Nu gewoon gras, straks bloemrijke kruiden.
Biodiversiteit in Baalder: nu gewoon gras, straks bloemrijke kruiden.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.