Verhuizing naar het buitenland

Verhuist u vanuit Hardenberg naar het buitenland? Of gaat u binnen 1 jaar minstens 8 maanden in het buitenland verblijven? Regel dan uw verhuizing naar het buitenland gemakkelijk online. U heeft hiervoor DigiD nodig. Doe dit uiterlijk 5 dagen voordat u gaat emigreren.

U kunt uw verhuizing naar het buitenland alléén met DigiD regelen, als er géén familieleden op het adres achterblijven, zoals echtgenoten, geregistreerde partners, (adoptie)kinderen/ ouders, grootouders, kleinkinderen, broer of zus.

Let op: U wordt uitgeschreven op de dag dat u uw verhuizing doorgeeft (dus niet per uw daadwerkelijke vertrekdatum).

Verhuizen niet alle familieleden mee naar het buitenland?

Woont u met meer mensen op één adres, maar gaan niet alle familieleden mee? Dan moet iedereen die wél met u meegaat, persoonlijk langskomen bij de gemeente. Ook kinderen jonger dan 18 jaar.

Maak een afspraak aan de balie om uw vertrek door te geven. Neem bij uw bezoek uw identiteitsbewijs mee (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).

Telefonische een afspraak maken

Belt u liever om een afspraak te maken? Dat kan via nummer 14 0523. Wilt u ons bellen vanuit het buitenland? Bel dan met 0031 523 289 111.

Wat geeft u door?

Bij uw bezoek aan de gemeente geeft u de volgende informatie door:

  • De datum van uw vertrek.
  • Uw nieuwe adres in het buitenland.
  • Uw oude adres in Nederland.

Wie kan de verhuizing naar het buitenland doorgeven?

  • Iedereen die 16 jaar of ouder is, geeft de verhuizing persoonlijk door
  • Ouders, voogden of verzorgers voor kinderen jonger dan 16 jaar
  • Ouders voor hun thuiswonende meerderjarige kind of kinderen (alleen als ouders en inwonende kinderen samen naar het buitenland verhuizen)
  • Samenwonende echtgenoten of geregistreerde partners voor elkaar (alleen als echtgenoten en partners samen naar het buitenland verhuizen)
  • Meerderjarige kinderen voor inwonende ouder(s) (alleen als meerderjarige inwonende kinderen en ouder(s) samen naar het buitenland verhuizen)
  • De curator voor een persoon die onder curatele is gesteld

Een gemachtigde kan geen aangifte van verhuizing naar het buitenland doen.

Bewijs van uitschrijving

Als u in het buitenland een bewijs van uitschrijving nodig heeft, dan kunt u hiervoor een uittreksel aanvragen bij een RNI-gemeente. U leest op op de website nederlandwereldwijd.nl hoe dat moet.

Ga naar nederlandwereldwijd.nl

Wat kost het?

Het doorgeven van uw verhuizing naar het buitenland is gratis.

Waar moet u rekening mee houden?

Als u verhuist naar het buitenland, moet u voor vertrek uit Nederland veel regelen. Op de website www.nederlandwereldwijd.nl vindt u een lijst met zaken waar u in ieder geval rekening mee moet houden.

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.