De roek: een beschermde vogel
De roek is een beschermde vogelsoort. Dit staat in de Wet natuurbescherming.
Roekennesten en kolonies zijn het hele jaar door beschermd
Dit is in de Wet natuurbescherming geregeld. De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor het beleid, de vergunningverlening en de handhaving van deze wet. Roeken hebben vaak een kolonie binnen de bebouwde kom. Soms zorgt dat voor overlast. Maar roeken zijn in en buiten het broedseizoen ook nuttig.
De gemeente Hardenberg telt sinds 2008 de nesten en kolonies van de roek
Zo houden we goed in de gaten hoe de roek zich ontwikkelt. Daarom willen we graag dat inwoners hun ervaring melden. De gemeente wil ook weten waar overlast is. We kijken per gebied wat we kunnen doen aan overlast van de roek. U helpt ons door een melding te maken met het online formulier.
Wil u liever een melding doen zonder DigiD? Of wilt u een melding doen namens een organisatie? Dan gebruikt u één van deze links:
Overlast dichtbij woningen
Inwoners hebben vaak last van lawaai door de roek. Dit lawaai is vaak de hele dag door. Dat zorgt ervoor dat mensen niet kunnen slapen bijvoorbeeld. Ook is er veel last van vogelpoep op straat of in de tuin. Dat vinden mensen niet prettig. Slagharen, Gramsbergen en Hardenberg hebben veel plekken waar roeken graag zijn. De roek nestelt graag in hoge bomen. In 2020 waren er ongeveer 18 plekken en ongeveer 2000 broedparen. In 2021 zijn er ongeveer 23 plekken met ongeveer 2350 broedparen.
Roeken voeren schadelijke insecten aan hun jongen
In het broedseizoen voert de roek grote hoeveelheden insecten, zoals rupsen en larven aan hun jongen.
Roeken zijn geen gevaar voor de gezondheid
Het weghalen en verplaatsen van nesten mag niet. Daarvoor moet de provincie Overijssel ontheffing aanvragen van de Wet natuurbescherming. Regels hiervoor zijn ingewikkeld. De gemeente moet een roekenbeheerplan maken. Daarvoor wil de gemeente weten wat de nestplaatsen en overlastplekken zijn. De gemeente huurt deskundige hulp in voor de aanvraag. Dit kost minimaal een half jaar aan voorbereiding.
Het verplaatsen van de nesten kost veel tijd en geld
Het verplaatsen en verstoren van roekenkolonies moet jarenlang worden volgehouden. En het is onzeker of de roek wegblijft. Het vinden van een goede nieuwe plek is lastig. Omdat er niet veel plekken zijn waar roeken fijn kunnen leven. En waar ze niet voor overlast zorgen.