De roek: een beschermde vogel

De roek is een beschermde vogelsoort. Dit staat in de Wet natuurbescherming.

Roekennesten en kolonies zijn het hele jaar door beschermd

Dit staat in de Wet natuurbescherming. De provincie Overijssel regelt het beleid, de vergunningverlening en de handhaving van deze wet. Roeken hebben vaak een kolonie binnen de bebouwde kom. Soms zorgt dat voor overlast. Maar roeken zijn in en buiten het broedseizoen ook erg nuttig.

De gemeente Hardenberg telt sinds 2008 de nesten en kolonies van de roek

Zo houden we goed in de gaten hoe de roek zich ontwikkelt. Daarom willen we graag dat inwoners hun ervaring melden. De gemeente wil ook weten waar overlast is. We kijken per gebied wat we kunnen doen aan overlast van de roek. U helpt ons door een melding te maken met het online formulier.

Wilt u liever een melding doen zonder DigiD? Of wilt u een melding doen namens een organisatie? Dan gebruikt u één van deze links:

Roeken voeren schadelijke insecten aan hun jongen

In het broedseizoen voert de roek grote hoeveelheden insecten, zoals rupsen en larven, aan hun jongen. Dat maakt roeken erg nuttig.

Overlast dichtbij woningen

Inwoners hebben soms last van lawaai, uitwerpselen en vallend nestmateriaal door de roek. Op sommige plekken is de overlast te groot. Bijvoorbeeld als mensen door het lawaai niet kunnen slapen. We hebben een roekenbeheerplan en een ontheffing om hier wat tegen te kunnen doen.

Beheerplan en vergunning voor het verplaatsen van roekennesten

We hebben voor een aantal plekken een vergunning (ontheffing) voor het verplaatsen van roekennesten, en het verstoren van roeken. Zo proberen we de roeken naar andere plekken te verplaatsen. We moeten ons hierbij aan strenge regels houden. Zo mogen we roeken alleen verstoren op overlastplekken (zoals in het roekenbeheerplan staat). Op andere plekken moeten we ze met rust laten. Ook wanneer ze eieren of jongen hebben moeten we ze met rust laten.

Het verplaatsen van de nesten kost veel tijd en geld

Het verplaatsen van nesten en verstoren van roeken kost tijd. En het is onzeker of de roek wegblijft. Het vinden van een goede nieuwe plek is lastig. Omdat er niet veel plekken zijn waar roeken rustig kunnen leven. En waar ze niet voor overlast zorgen.

Het is belangrijk dat het goed gaat met de roek

Het aantal roeken in onze gemeente mag niet dalen. We houden dat samen met een deskundige ecoloog (iemand die advies geeft over leefgebieden en diersoorten) in de gaten. We tellen elke jaar de roekennesten, en geven dit door aan de provincie. Als het aantal roeken in onze gemeente is gedaald, dan kan de provincie de vergunning intrekken. In dat geval mogen wij geen nesten meer verplaatsen en geen roeken meer verstoren.

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.