Kosten bij de bouw

Als u een huis wilt bouwen, komen daar verschillende kosten bij kijken. Hieronder staat een overzicht van de kosten die u kunt verwachten bij het bouwen van uw droomhuis.

Bij aanvullende kosten kunt u denken aan:

  • Hypotheek
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • Notariskosten en kadasterkosten
  • Kosten voor een omgevingsvergunning
  • Sonderingsonderzoek
  • Nutsvoorzieningen
  • Ophogen/afvoeren grond en aanleg van een tuin

Hypotheek

Wanneer u een huis koopt, zult u in veel gevallen een hypotheek moeten afsluiten. Om een hypotheek te kiezen die goed bij u past, wordt u geadviseerd door een geldverstrekker. Deze rekent hiervoor advieskosten. Tarieven hiervoor liggen tussen de € 1750 en € 2.750.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u uw geldverstrekker de zekerheid dat uw hypotheekschuld wordt terugbetaald. U kunt NHG krijgen als u een lening afsluit voor het kopen van een woning. Voor NHG betaalt u een eenmalig bedrag.

Notariskosten en kadasterkosten

Wanneer u een woning wilt bouwen, moet u ook rekening houden met de kosten voor de notaris. Voor de notariskosten kunt u ongeveer uitgaan van een totaal van € 1.400 (€ 700 voor de akte van levering en € 700 voor de hypotheekakte).

Als u een notaris kiest buiten de gemeentegrenzen, kunnen hier mogelijk extra kosten uit voortvloeien voor de gemeente, Bijvoorbeeld voor het opstellen van een volmacht, of onderzoekskosten. Deze extra kosten komen voor uw rekening. De Kadasterkosten liggen gemiddeld tussen de € 600 en € 1.200.

Kosten voor een omgevingsvergunning

U kunt voor de kosten van een omgevingsvergunning uitgaan van de bouwleges. U kunt de exacte kosten vinden in de legesverordening van de gemeente Hardenberg. Daarnaast zijn er kosten voor de architect of voor het tekenbureau.

Er kan pas worden gestart met de werkzaamheden op de kavel als de kavel is gepasseerd bij de notaris. Het uitzetten van de woning op de kavel wordt ook pas gedaan na akte passering.

Sonderingsonderzoek

Uit het sonderingsonderzoek blijkt hoe het draagvermogen van het te bebouwen oppervlak is. Dit onderzoek kost ongeveer € 1000.

Nutsvoorzieningen

Wanneer u een huis koopt, zijn er ook kosten voor het aansluiten van gas water en elektra. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Vitens en de website van Enexis.

Ophogen/afvoeren grond en aanleg van een tuin

De kosten van ophogen en afvoeren van grond komen voor rekening van de koper(s). U koopt de kavel in de staat (en hoogte) bij overdracht. De gemeente hoogt de grond niet verder op en verzorgt ook niet de afvoer van grond.

De kosten voor de aanleg van een tuin zijn afhankelijk van uw wensen, maar is wel een kostenpost waar u rekening mee moet houden. 

Alle bedragen zijn indicatief. Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Woonteam

Hebt u interesse in een bouwkavel in de gemeente Hardenberg? Voor ondersteuning bij het aankoopproces kunt u terecht bij het Woonteam.