Aardgasvrij bouwen

Met ingang van 1 juli 2018 is de aansluitplicht voor aardgas voor netbeheerders bij kleinverbruikers te vervallen. Dit betekent dat vanaf die datum nieuwbouwwoningen en kleine bedrijfsgebouwen niet meer worden aangesloten op aardgas.

Er is sprake van een kleinverbruiker wanneer de gasmeter niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Dit is het geval bij huishoudens en kleine bedrijfsgebouwen.

Dit betekent dat woningen en kleine bedrijfsgebouwen waarvan de omgevingsvergunning voor nieuwbouw na 1 juli 2018 wordt aangevraagd, niet meer worden aangesloten op aardgas. De gemeente mag hiervoor geen omgevingsvergunning afgeven.

Landelijk is de aandacht voor aardgasvrij bouwen in een versnelling gekomen. Ook de wetgeving wordt hierop in een hoog tempo aangepast. Zeer recent is de Gaswet aangepast.

De overheid kan u tegemoet komen met een energiebespaarlening. Kijk op de website van Het Nationaal Energiebespaarfonds of u in aanmerking komt voor een lening.

Alternatieven voor aardgas

In veel gevallen kan elektriciteit een goed alternatief zijn voor aardgas. In woningen kan bijvoorbeeld een warmtepomp worden toegepast in combinatie met lage temperatuur verwarming (LTV), optimale isolatie en zonnepanelen. Een goed alternatief voor koken op aardgas is koken op een inductiekookplaat.

Persoonlijk advies

Het Energieloket Hardenberg helpt consumenten met concrete bouwplannen graag verder met alle vragen omtrent aardgasloos bouwen. Ook kunt u bij hen terecht voor persoonlijk advies. Heeft u een omgevingsvergunning of een (optie op een) kavel om een nieuwe woning te bouwen, dan kunt u gebruik maken van een gratis adviestraject.

Na een intakegesprek met een deskundige en onafhankelijke adviseur wordt uw plan beoordeeld. Daarna volgt een advies over hoe de woning aardgasvrij kan worden gebouwd of daarop kan worden voorbereid.

Dit advies is gratis tot 1 januari 2020!

Wilt u hiervan gebruik maken, neem dan contact op met de helpdesk via 0523 225 605 of mail naar nieuwbouw@hardenberg.nl. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van het Energieloket.

Financieren via de hypotheek

Het is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat mag tot 106 procent (in plaats van 101 procent) van de woningwaarde.

Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel u mag lenen, blijven investeringen voor energiebesparing tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing.

Meer informatie

Meer informatie over de wetswijziging is te lezen op de website van Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Meer informatie over de mogelijkheden leest u in de uitgebreide brochure (PDF, 597 kB) van het Lente-akkoord.

Vragen?

Hebt u bouwplannen en wilt u weten wat aardgasvrij bouwen voor uw situatie betekent en wat de mogelijkheden zijn? De gemeente Hardenberg helpt u graag verder.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.